Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Ράικου στην προκαταρκτική - Κατηγορεί τον Παπαγγελόπουλο για εκβιασμό και "συμβόλαιο θανάτου"

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η σημαντικότερη κατάθεση στη μέχρι σήμερα  πορεία των συνεδριάσεών της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής που εξετάζει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση της Novartis. Ο λόγος για την πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες φέρεται να είναι το μόνο πρόσωπο που έχει κατονομάσει σε κατάθεσή της τον κ. Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων η κ. Ράικου φέρεται να έχει καταθέσει πως δεχόταν πιέσεις από τον υπουργό για να προχωρήσει τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν υπήρχαν στοιχεία. Η δε φράση που αποδίδεται από την ίδια στον κ. Παπαγγελόπουλο «με αυτή τη σχολή που είσαι να δούμε αν θα σου βγει σε καλό», είναι ενδεικτική των καταθέσεών της.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η κ. Ράικου είχε την ευκαιρία να περιγράψει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός παρενέβη στο έργο της αλλά και να επιβεβαιώσει πως πέραν των «ρασπουτικών μεθόδων», ποιός είναι  ο «Ρασπούτιν».

«Δουλεύαμε εντατικά για την διαλεύκανση της υπόθεσης που ούτε το Σαββατοκύριακο φεύγαμε από το γραφείο.Τον Φεβρουάριο 2017 ήρθε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και με ρώτησε εάν έχω στοιχεία εναντίον πολιτικών.Η ερώτησή της με ξάφνιασε γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν μου την είχε κάνει.Όταν της είπα όχι, απόρησε.Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κ. Παπαγγελόπουλος και με ρώτησε εάν έχω βρει στοιχεία για πολιτικούς. Και σε εκείνον αρνήθηκα.»

Συμφωνά με την κ. Ράικου το σκηνικό επαναλήφθηκε:«Στις αρχές Μαρτίου με ξαναεπισκέφτηκε η κα Παπαδάκου και πάλι μου είπε για πολιτικούς. Αρνήθηκα.Φυσικά δεν της άρεσε η απάντηση και επέμεινε. «Πώς δεν έχεις; Και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο; Για τον Πικραμμενο το βίντεο που παίρνει χρήματα;» μου είπε.Αιφνιδιάστηκα και της είπα πρώτη φορα ακούω τέτοια πράγματα.Μου λέει «Φεύγω πάω τώρα να στα φέρω. Θα τα βρω και θα στα φέρω».Δεν έφερε τίποτε και όταν της τηλεφώνησα για τα στοιχεία μου είπε οτι δεν τα έχει βρει. Και δεν ξαναήρθε ποτέ. Ίσως γιατί ήξερε οτι θα της έπαιρνα κατάθεση.»

Οπως είναι φυσικό, και  στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζόντουσαν πυρετωδώς για τη σημερινή συνεδρίαση και είχαν βρει, όπως λένε, τον τρόπο με τον οποίον θα πιέσουν την δικαστική λειτουργό προκειμένου να αναδειχθούν οι ανακολουθίες των τοποθετήσεών της.

Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση τής κ. Ράικου είναι αυτή που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, καθώς απ’ όσους έχουν περάσει το κατώφλι της προανακριτικής (κ.κ. Φρουζής, Δεστεμπασίδης, Μαραγγέλη, Αγγελής, Μανιαδάκης και Βουλκίδης) και παρότι ένας τον είχε γείτονα (και παίζανε τα σκυλιά τους μαζί), μόνο ο κ. Αγγελής-πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς- ουδείς έχει κατονομάσει τον «Ρασπούτιν».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ