Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Συνέδριο του ευρωπαϊκού Έργου LIFE-IP CEI-Greece με τίτλο «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα»

Μ. Γραφάκος: Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που συμμετέχουμε ως συντονιστές στο πρόγραμμα αυτό

Με εξαιρετική επιτυχία και προσέλευση διεξήχθει το 2ο Συνέδριο του ευρωπαϊκού Έργου LIFE-IP CEI-Greece με τίτλο «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο Συνέδριο συζητήθηκε η μετάβαση της χώρας μας στην κυκλική οικονομία και αναδείχτηκε η καθοριστική συμβολή του έργου LIFE στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, μέσω της προώθησης πρακτικών και αλλαγών συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων της ΕΕ για τα απόβλητα.

Για πρώτη φορά, έγινε αναλυτική παρουσίαση ιδιαίτερα χρήσιμων μεθοδολογιών που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των πιλοτικών δράσεων του LIFE-IP CEI-Greece, οι οποίες συνδέονται με τις απαιτήσεις του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της χώρας, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.

Οι δράσεις αυτές, περιλαμβάνουν πιλοτικά έργα για την προώθηση της ιεράρχησης αποβλήτων και τη στροφή προς λιγότερα απόβλητα με μεγαλύτερη αξία (όπως το σύστημα Πληρώνω-όσο-Πετάω, η χωριστή συλλογή και ορθή διαχείριση Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων, η δημιουργία Ολοκληρωμένων Πράσινων Σημείων,  η εφαρμογή δέσμης μέτρων για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων σε απομακρυσμένες περιοχές στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας), δράσεις για την ενίσχυση της Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων Τροφίμων, ενέργειες Δικτύωσης αλλά και Ενημέρωσης για την ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού (Εθελοντικές Συμμαχίες,  Οικοδόμηση Δυναμικού για την υποστήριξη της Κυκλικής Οικονομίας, λειτουργία Παρατηρητηρίου και Εθνικού Αποθετηρίου Κυκλικής Οικονομίας, διάχυση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας με τη χρήση Οπτικοακουστικών Μέσων και κατάλληλων Εργαλείων Επικοινωνίας).

Ο Γενικός Γραματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στο Συνέδριο, δήλωσε περί αυτού: «Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που συμμετέχουμε ως συντονιστές στο πρόγραμμα LIFE, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχουμε διαχειριστεί. Μέσω αυτού, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αφήσουμε ως παρακαταθήκη  πράγματα σημαντικά για τη κυκλική οικονομία, όπως τακτικές για την εφαρμογή του μέτρου «πληρώνω όσο πετάω».

Πρόκειται για ένα μέτρο όπου οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Για τη παρούσα κυβερνητική θητεία, είναι σημαντικός στόχος αυτός, προκειμένου να πετύχουμε αφενός τη μείωση συγκεκριμένα της ταφής των απορριμμάτων, αφετέρου τη μείωση των αποβλήτων γενικότερα. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο μέσον της διαδρομής και επιδιώκουμε να βρούμε και άλλα προγράμματα με μετρήσιμα αποτέλεσματα που θα κληροδοτήσουν  πίσω στη χώρα γνώση και υποδομές και θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θεσπίσει προς όφελος του περιβάλλοντος».

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή