Λαγκάρντ: Η Ευρώπη σε κρίσιμο “σταυροδρόμι” – Αντιμέτωπη με απο-παγκοσμιοποίηση, δημογραφικό, απανθρακοποίηση

Η διαχρονική μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, σε μια πορεία παράλληλη με την αύξηση των κλιματικών καταστροφών που καταγράφονται ετησίως.

Κριστίν Λαγκάρντ

Κρίσιμο “σταυροδρόμι” για το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελούν οι ιδιαίτερα σημαντικές προκλήσεις της απο-παγκοσμιοποίησης (σταδιακή επιστροφή της παραγωγής στις χώρες προέλευσης των προϊόντων με περιορισμό των διεθνικών αλληλεξαρτήσεων), του εμμένοντος δημογραφικού προβλήματος και της απανθρακοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτό εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ, ECB), Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε Ευρωπαϊκό τραπεζικό συνέδριο, προειδοποιώντας παράλληλα για “αυξανόμενες ενδείξεις, ότι η διεθνής οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ”.

Ανήσυχη η κα Λαγκάρντ για δημογραφικό και εφοδιαστικές αλυσίδες

Αναφορικά με το δημογραφικό ζήτημα της Ευρώπης, η ίδια εκτίμησε, ότι η διαχρονική μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, σε μια πορεία παράλληλη με την αύξηση των κλιματικών καταστροφών που καταγράφονται ετησίως. Η κα Λαγκάρντ παραδέχθηκε, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, καθώς θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα σύντομα, η επιτυχία των οποίων προϋποθέτει μια “προσπάθεια γενεών”.

Η Γαλλίδα επικεφαλής της κεντρικής τραπέζης του Ευρώ – την οποία στην Ελλάδα γνωρίσαμε περισσότερο ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στα χρόνια της δημοσιονομικής κατάρρευσης της χώρας – επεσήμανε την ανάγκη επανεκτίμησης και αναδιάρθρωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων της Ευρώπης με βάση τα νέα εμπορικά και γεωπολιτικά δεδομένα, με τρόπον τέτοιο, ώστε αυτές να καταστούν αποτελεσματικότερες, ασφαλέστερες και εγγύτερες.

Γιγαντιαία πρόσθετα κεφάλαια απαιτούνται για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση

Ταυτόχρονα, “ενώ οι κοινωνίες μας θα γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να καταφέρουμε να παράγουμε περισσότερα, με λιγότερους εργαζόμενους”, όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ. Όπως ανέφερε, η “πράσινη” μετάβαση της Ευρωπαϊκής οικονομίας προς ένα μοντέλο περιβαλλοντικά φιλικότερο, απαιτεί γιγαντιαίες πρόσθετες επενδύσεις 620 δισ. Ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, πέραν των προσθέτων 125 δισ. Ευρώ ετησίως που χρειάζονται για την ψηφιακή μετάβαση.

Ως κεντρική τραπεζίτης του Ευρώ, η επικεφαλής της ECB δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο μεγάλο δημόσιο χρέος των Ευρωπαϊκών χωρών. Όπως τόνισε, “οι κυβερνήσεις διαθέτουν το υψηλότερο επίπεδο χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανάκαμψη θα λήξει το 2026. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να αναλάβουν τέτοιο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους”.

Οι φιλόδοξοι στόχοι της επιχειρούμενης ένωσης κεφαλαιαγορών (CMU)

Αναφερόμενη στην επιχειρούμενη ένωση κεφαλαιαγορών (CMU), η κα Λαγκάρντ είπε, ότι οι σχετικές συνομιλίες τελούν ακόμα εν εξελίξει, με υπέρτατο στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων που θα προσομοιάζει περισσότερο σε αυτήν των ΗΠΑ σήμερα.

Σύμφωνα με το μοντέλο που επιδιώκεται, “τα χρήματα – τουτέστιν, οι επενδύσεις και αποταμιεύσεις – να ρέουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τρόπο, ώστε να μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τις εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους”, τόνισε η ίδια.

Καμία δημοσίευση για προβολή