Ομολογία διακινητή για το τι έγινε μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Τι λέει το Λιμενικό Σώμα

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου

Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων πως είναι διακινητής και περιέγραψε τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Τηλεφωνικό Κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων

Στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.

Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το [email protected], αντίστοιχα.

Το παραπάνω θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Συναγερμός για ιστιοφόρο με 60 επιβαίνοντες ανοιχτά της Πύλου – Δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου
Ιστιοφόρο με 60 περιπου επιβαίνοντες 100 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου εντόπισαν οι ιταλικές αρχές και έχει ενημερωθεί ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων από τις 19:30. Με βάση το στίγμα, πρόκειται για ιστιοφόρο στην οριογραμμή μεταξύ ιταλικής και ελληνικής αρμοδιότητας.

Το ιστιοφόρο δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου, αλλά πλέει κανονικά και σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθείται από τις Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει δοθεί εντολή σε δυο παραπλέοντα εμπορικά πλοία να το παρακολουθήσουν και ένα τρίτο παραπλέον σπεύδει στο σημείο.

Εγκύκλιος Ντογιάκου για τήρηση απόλυτης μυστικότητας της έρευνας

Απόλυτη τήρηση της μυστικότητας στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος, απευθυνόμενος στις αρμόδιες εισαγγελικές και λιμενικές αρχές, υπενθυμίζει παλαιότερη εγκύκλιο που είχε αποστείλει το 2015, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών για τον τρόπο διεξαγωγής των ανακριτικών ενεργειών.

Με την εγκύκλιο ζητείται η πιστή εφαρμογή της μυστικότητας της έρευνας, από όλους εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν, ανάμεσα τους εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και λιμενικοί που λαμβάνουν καταθέσεις αλλά και συλλέγουν στοιχεία.

Σπαρακτικές στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας

Οι στιγμές που εκτυλίσσονται στο λιμάνι της Καλαμάτας «λυγίζουν» και τους πιο ψύχραιμους. Ο Φάρντι ταξίδεψε από την Ολλανδία με την ελπίδα να βρει τον 18χρονο αγνοούμενο αδερφό του και τα κατάφερε. Ο Μοχάμεντ είναι καλά, αφηγείται τον «εφιάλτη» που πέρασε στα νερά της Μεσογείου. Ο αδερφός του τον παρηγορεί και του δίνει κουράγιο.

Στα ίδια κάγκελα, οι ελπίδες «σβήνουν» για έναν άνδρα από το Πακιστάν. Χάνει το κουράγιο του, πέφτει στο έδαφος με τους συγγενείς του να τον σηκώνουν και να του δίνουν νερό. Με ζωγραφισμένη την αγωνία στα πρόσωπά τους, φίλοι και συγγενείς των αγνοουμένων καταφτάνουν διαρκώς στην Καλαμάτα από όλο τον κόσμο. Με φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων στα κινητά τους, τους αναζητούν στο λιμεναρχείο και στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

«Ψάχνω τον αδερφό μου, είναι 19-20 χρονών τώρα. 8 μέρες από το λιμάνι στη Λιβύη πάει Ιταλία, τώρα δεν ξέρω που είναι, αν είναι μέσα στη θάλασσα. Είναι και ο ξάδερφος και τα 3 παιδιά» λέει συγγενής στην κάμερα της ΕΡΤ.

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

71 από τους 95 διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων αλλά δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Βαρύ» κατηγορητήριο για τους 9

Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών.

Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό, δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους. «Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy». Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε αργότερα ότι 3 ώρες πριν από βύθιση του αλιευτικού, ελληνικό σκάφος το πλησίασε, έριξε σκοινί και έδεσε στο πλάι το ψαράδικο για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου αλλά και να συνομιλήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους κυβερνήτες του σκάφους.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων των διασωθέντων αλλά και των κατηγορουμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δικαίωμα επικοινωνίας όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας.

Πηγή: ertnews.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή