ΟΟΣΑ: «Γενναιόδωρη η Ελλάδα με τις αυξήσεις στις συντάξεις», ενόψει και νέας ενίσχυσης των συνταξιούχων

Ενστάσεις σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, στις οποίες έχει προβεί και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση, εκφράζει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του με τίτλο “Pensions at a glance 2023”.

Η έκθεση αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, ωστόσο, η η Ελλάδα αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς καθώς είναι μια από λίγες χώρες που το πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων προστατεύθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό με την αύξηση 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις το 2023. Ταυτόχρονα, πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι εντός των αντοχών της οικονομίας, αλλά και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, μετά από χρόνια περικοπών.

Προστασία από τον πληθωρθισμό

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, “ο υψηλός πληθωρισμός αντιστρέφει τον συνήθη τρόπο σκέψης για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων. Βραχυπρόθεσμα, λόγω της πτώσης των πραγματικών μισθών, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή έχει γίνει πιο ευνοϊκή για τους συνταξιούχους από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών. Αλλά είναι πιο δαπανηρό από ό,τι αρχικά αναμενόταν για τα δημόσια οικονομικά ή τους παρόχους συντάξεων γενικότερα“.

Περισσότερες από τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ προστατεύουν πλήρως τους συνταξιούχους από τις αυξήσεις του πληθωρισμού. Αυτές οι χώρες αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις σε τιμές ή σε τιμές συν (μέρος) της αύξησης των πραγματικών μισθών, εάν είναι θετικές. Η συχνή τιμαριθμική αναπροσαρμογή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων, λέει ο ΟΟΣΑ αλλά ερμηνεύει τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων με πολύ χαμηλές αυξήσεις.

Προτάσεις για “κόφτες”

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι επειδή η προστασία όλων των συνταξιούχων από τον πληθωρισμό είναι δαπανηρή, θα μπορούσε ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουν οι κυβερνήσεις να αλλάξουν το μίγμα των αυξήσεων με έναν σταθερό συντελεστή ή με εισαγωγή “κόφτη”. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι στο Βέλγιο οι συντάξεις αυξάνονται κάθε φορά που ο πληθωρισμός αυξάνεται κατά 2%, ενώσε Λετονία και Πολωνία, οι συντάξεις αυξάνονται κάθε τρία χρόνια ανεξάρτητα από τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι “μπορεί να είναι δίκαιο σε εξαιρετικές οικονομικές περιόδους και ανάλογα με τη δημοσιονομική πίεση των εθνικών προϋπολογισμών οι συνταξιούχοι με συνταξιοδοτικό εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο όριο να λαμβάνουν μικρότερες αυξήσεις και να μοιράζονται το κόστος του πληθωρισμού με τους εργαζόμενους που δεν έχουν ανάλογες αυξήσεις μισθών“.

Καμία δημοσίευση για προβολή