H HSBC εξηγεί το success story της Ελλάδας, «χτυπά καμπανάκι» για την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διαδοχικές, μεγάλες κρίσεις (κοροναϊός, ενέργεια, κ.λπ.), υπογραμμίζει η βρετανική τράπεζα HSBC σε έκθεσή της, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας εντός του 2024.

Η HSBC υπογραμμίσει ότι οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές θέσεις για ορισμένες χώρες στην ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί μετά την πανδημία, με τους δείκτες του δημόσιου χρέους να έχουν εκτιναχθεί ξανά. Ενώ το ΑΕΠ είναι πλέον πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδά του, τα διαρθρωτικά ελλείμματα είναι υψηλότερα. Οι οικονομίες έχουν επιστρέψει εκεί που ήταν, αλλά οι υποκείμενες δημοσιονομικές θέσεις είναι χειρότερες.

Η εκδίκηση των PIIGS

Το ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο είναι, όπως τονίζει η HSBC, ότι τρεις από τις τέσσερις πιο “ενάρετες” χώρες όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, είναι χώρες που περιλαμβάνονταν στο περίφημο γκρουπ των PIIGS την εποχή της κρίσης της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η τέταρτη είναι η Κύπρος, θεωρώντας ότι αυτό υποδηλώνει ότι οι οικονομίες που υπέστησαν βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή τα χρόνια πριν από την πανδημία ήταν σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, η βρετανική τράπεζα σημειώνει ότι η χώρα προχώρησε σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή (το έλλειμμά της ήταν υψηλότερο από το 15% του ΑΕΠ το 2009) και έκανε εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής της θέσης. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα έχει πλέον αυξηθεί λιγότερο από ό,τι στη Γερμανία από την εποχή της “γέννησης” της ευρωζώνης, αφού είχε αυξηθεί τα πρώτα δέκα χρόνια της νομισματικής ένωσης.

Αναβάθμιση

Έτσι, ενώ το ΑΕΠ είναι τώρα σχεδόν 15% χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2010, το περιθώριο για την Ελλάδα να αναπτυχθεί περισσότερο από την υπόλοιπη ευρωζώνη φαίνεται ξεκάθαρο δεδομένων των κερδών στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας. Με αυτά τα δεδομένα, η HSBC προχωρά στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας τόσο για το 2024 όσο και για το 2025, αν και μειώνει ελαφρώς την πρόβλεψή της για τη φετινή χρονιά.

Έτσι, πλέον τοποθετεί στο 2,1% την ανάπτυξη φέτος, από 2,2% πριν, ενώ αναβαθμίζει στο 1,5% την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2024 από 1,3% πριν και στο 1,7% για την ανάπτυξη το 2025 από 1,5% πριν. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2024-2025, από 4,1% φέτος, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει στο -0,1% το 2024 από 1%, ενώ ο προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός το 2025 (0,4%). Παράλληλα, ο δείκτης χρέους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 149,8% του ΑΕΠ το 2024, από 160,3% φέτος, και στο 140,1% το 2025. Η ανεργία θα κινηθεί στο 10,6% το νέο έτος, από 11,1% το 2023, και στο 10% το 2025.

Πάντως, η τράπεζα σημειώνει τον πιο αργό ρυθμό αξιοποίησης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF (τα οποία στην Ελλάδα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημόσιων επενδύσεων, από ένα κονδύλι ύψους 17,7 δισ. ευρώ), η ΕΕ έχει εκταμιεύσει 5,3 δισ. ευρώ και μόνο 1,15 δισ. ευρώ είχε μεταβιβαστεί στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023. Στον αντίποδα, η τράπεζα χαιρετίζει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και βλέπει οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα.

Καμία δημοσίευση για προβολή