Οργή στην Αυστραλία για τη μείωση του χρόνου πτήσης των F-35, «δώσαμε 16,6 δισ. για μαχητικά που δεν πετάνε»

Οργή στην Αυστραλία για τη μείωση του χρόνου πτήσης των F-35

Νέους «πονοκεφάλους» προκαλούν τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, με τα προβλήματα αυτή τη φορά να έρχονται από τη μακρινή Αυστραλία και να προστίθενται στη… λιτανεία ζητημάτων σχετικά με το μαχητικό.

Περικόπη ωρών πτήσης

Όλα άρχισαν από μια έκθεση του υπουργείου Άμυνας της χώρας, σχετικά με την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του στόλου μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35 που διαθέτει η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας (Royal Australian Air Force). Σύμφωνα, λοιπόν με τα στοιχεία της έκθεσης και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας της χώρας, οι συνολικές ώρες πτήσης που προβλέπεται να πραγματοποιήσουν τα stealth μαχητικά της RAAF μειώθηκαν κατά 25% για το φετινό οικονομικό έτος.

Και νέες μειώσεις τα επόμενα χρόνια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, οι ετήσιες ώρες πτήσης για τα F-35 της RAAF μειώθηκαν για το οικονομικό έτος 2021-2022 2021-22 από 11.813 σε 8.773. Παράλληλα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι για τα τρία επόμενα οικονομικά έτη (2022-23, 2023-24 και 2024-25) οι συνολικές ώρες πτήσης μειώνονται κατά 17%, 14% και 13% αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι η Αυστραλία παρέλαβε το πρώτο F-35 το 2018 και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, τα συνολικά 72 μαχητικά 5ης γενιάς θα είναι πλήρως επιχειρησιακά το 2023. Η χώρα, μάλιστα, πλήρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για κάθε αεροσκάφος, χωρίς στην τιμή αυτή να υπολογίζεται και το κόστος συντήρησης.

Προβληματικό εξοπλιστικό πρόγραμμα

Όπως ήταν φυσικό, η αντιπολίτευση της χώρας εξαγριώθηκε μόλις είδε τα σχετικά νούμερα και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. Ο τομεάρχης Άμυνας του Εργατικού Κόμματος, Μπρένταν Ο’ Κόνορ, και ο αναπληρωτής του, Πατ Κονρόι, σε ανακοίνωσή τους τόνισε ότι «τα μαχητικά αυτά είναι κρίσιμα για την άμυνα της χώρας και το γεγονός ότι πετούν χιλιάδες λιγότερες ώρες απ’ όσες ήταν προγραμματισμένο είναι ανησυχητικό», κατηγορώντας την κυβέρνηση για ένα «προβληματικό» εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 16,6 δισεκατομμυρίων με αεροσκάφη που δεν πετούν όσο θα έπρεπε.

Κρίσιμη συγκυρία

Οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διερωτήθηκαν «πώς μπορεί ο υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, και η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, όταν δεν μπορούν καν να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν επαρκή αεροσκάφη για τις εγκεκριμένες ώρες πτήσης;» και τόνισαν ότι «ως συνήθως, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας υποφέρουν από την έλλειψη διαθεσιμότητας κρίσιμων πλατφορμών, λόγω της χρόνιας κακοδιαχείρησης αμυντικών προγραμμάτων από αυτή την κυβέρνηση». Για την ώρα, το υπουργείο Άμυνας δεν έχει αντιδράσει, ωστόσο, η επίθεση της αντιπολίτευσης πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος πρόσφατα συμφώνησε με ΗΠΑ και Βρετανία, στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS η Αυστραλία να κατασκευάσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Οι λόγοι

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας περικόπτει τις ώρες πτήσης των F-35, αναλυτές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο τεράστιο κόστος -κάθε ώρα πτήσης κοστίζει περίπου 33.600 δολάρια ΗΠΑ-, αλλά και στο επίσης υψηλό κόστος συντήρησης των μαχητικών, τόσο σε χρήμα όσο και σε εργατοώρες. Ακόμα και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ο βασικός αγοραστής των F-35, προβληματίζεται από τα κόστη αυτά και έχει προειδοποιήσει ότι θα μειώσει τις παραγγελίες της, αν δεν μειωθούν σημαντικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή