Οριστικό (;) τέλος για τους αγωγούς Nord Stream: Η Ρωσία ετοιμάζεται να τους σφραγίσει καθώς αποσύρεται από την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά

Φαίνεται ότι οι εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, αλλά και η στραδιακή, αλλά αποφασιστική απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οδηγούν τη Μόσχα σε ριζικές αποφάσεις για το μέλλον των αγωγών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η Ρωσία αποφάσισε να σφραγίσει τους δύο αγωγούς (που ο καθένας αποτελείται από δύο σωλήνες και είχαν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία), καθώς δεν υπάρχουν σχέδια για τη χρήση τους στο ορατό μέλλον. Από τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου είχαν πάθει ζημιά οι τρεις από τους τέσσερις σωλήνες των αγωγών, με μόνο ένα σωλήνα του Nord Sream 2 να παραμένει άθικτος.

Σε φάση «συντήρησης»

Με τη Μόσχα να κατηγορεί τις ΗΠΑ για σαμποτάζ στους αγωγούς, εντούτοις, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, Gazprom, είχε δηλώσει ότι τεχνικά είναι δυνατή η επιδιόρθωση των αγωγών. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τα αντίποινα της Ρωσίας, που «έκλεισε» τη ροή αερίου προς την Ευρώπη, ουσιαστικά θεωρείται ότι καθιστούν άσκοπη την οιαδήποτε προσπάθεια επιδιόρθωσης των αγωγών, καθώς η χρήση τους στο μέλλον θεωρείται σχεδόν απίθανη.

Σύμφωνα με το Reuters, μια ρωσική πηγή ανέφερε ότι η Μόσχα θεωρεί το project ως «νεκρό», ενώ άλλες πηγές σημείωσαν ότι, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο επιδιόρθωσης των αγωγών, θα μπουν σε φάση «συντήρησης», ήτοι, θα σφραγιστούν και θα περαστούν με ειδική ουσία που θα μειώσει τη φθορά από το θαλασσινό νερό, καθώς η Ρωσία εκτιμά ότι αν αυξηθεί σημαντικά το κόστος του LNG από τις ΗΠΑ, με το οποίο η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, ίσως υπάρξει κρούση για την επαναλειτουργία τους.

«Ψάχνεται» η Ρωσία

Επισήμως, ουδείς από τους εμπλεκόμενους θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters, ωστόσο, και στην Ευρώπη -και ιδίως στη Γερμανία- το project των Nord Stream θεωρείται λίγο-πολύ τελειωμένο, από τη στιγμή που το Βερολίνο, ως πρώτη κύρωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε «παγώσει» την πιστοποίηση του δευτέρο αγωγού, λίγο πριν αρχίσει να λειτουργεί και στη συνέχεια είχε αρνηθεί πρόταση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για μεταφορά φυσικού αερίου από τον σωλήνα που δεν είχε ζημιά.

Σήμερα, η Ρωσία μεταφέρει στην Ευρώπη μόλις 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσω της Σούντζα, στα σύνορα Ουκρανίας και Σλοβακίας, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι για τη Μόσχα η Δύση δεν αποτελεί ενεργειακό εταίρο. Πάντως η Ρωσία μοιάζει να ψάχνει εναλλακτικές καθώς ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να στήσει έναν μεγάλο σταθμό φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να αντικαταστήσει τους αγωγούς της Βαλτικής.

Καμία δημοσίευση για προβολή