Ουάσινγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να … το “δουν αλλιώς”. Συνάντηση Μπάιντεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ με στόχο την «εξομάλυνση»

ΗΠΑ και Κίνα επιχειρούν να τα βρούν σε επίπεδο άμυνας, με μια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, πραγματοποιώντας συνομιλίες διάρκειας μιας ώρας, τις οποίες ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως “καλή ευκαιρία” για τη διατήρηση των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των δύο γεωπολιτικών αντιπάλων.

Ο Γουάνγκ είχε νωρίτερα μια δεύτερη ημέρα συναντήσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους και παράλληλα να θέσουν τις βάσεις για την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.

Ελπίδες για συνάντηση με Σι

Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να ελπίζει να δει τον Σι στο εγγύς μέλλον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αλλά δεν μπόρεσε να πει αν επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συνάντηση των δύο προέδρων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τον επόμενο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο. Η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν ο Σι θα συμμετάσχει.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει πλήρως να συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο Σι. Πρόκειται για δύο τύπους που έχουν μακροχρόνια σχέση και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί“, δήλωσε ο Κίρμπι. “Κατά την άποψή του, αυτή ήταν μια θετική εξέλιξη και μια καλή ευκαιρία να συνεχιστεί η συζήτηση“, δήλωσε επίσης για τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Γουάνγκ, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Διάλογος “σε βάθος”

Ο Γουάνγκ έφτασε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά την Πέμπτη – η πρώτη επίσκεψη Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν – και είχε συνάντηση με τον Μπλίνκεν, την οποία ακολούθησε δείπνο. Ο Γουάνγκ είπε στον Μπλίνκεν ότι οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες και χρειάζονται “σε βάθος” και “ολοκληρωμένο” διάλογο για να μειωθούν οι παρεξηγήσεις και να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις.

Όχι μόνο θα πρέπει να επαναλάβουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος θα πρέπει να είναι σε βάθος και περιεκτικός“, δήλωσε ο Γουάνγκ. Η τριήμερη επίσκεψη του Γουάνγκ ακολουθεί έναν καταιγισμό διμερών διπλωματικών δεσμεύσεων τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, με στόχο τη διάσωση των σχέσεων που επιδεινώθηκαν ραγδαία στις αρχές του έτους μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός φερόμενου ως κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου.

Ταξίδια αμφιβόλου αποτελέσματος

Οι ΗΠΑ επεδίωξαν να αποτρέψουν τις σχέσεις, οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρή πίεση λόγω του έντονου οικονομικού ανταγωνισμού και των διαφωνιών σε μια σειρά από ζητήματα – όπως το εμπόριο, η Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας – από το να οδηγηθούν σε σύγκρουση. Αλλά ορισμένοι στην Ουάσινγκτον αμφισβήτησαν κατά πόσον μια σειρά από κυρίως μη αναγνωρισμένες επίσημες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου στο Πεκίνο κατά τους τελευταίους έξι μήνες, είχαν αποτέλεσμα.

Τα ταξίδια της ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν, και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο της κυβέρνησης Μπάιντεν, οδήγησαν σε νέες διμερείς οικονομικές και εμπορικές ομάδες εργασίας, οι οποίες οι επικριτές ανησυχούν ότι το μόνο που θα κάνουν είναι να απομακρύνουν την προσοχή των ΗΠΑ από τις κυρώσεις, τους ελέγχους των εξαγωγών και τα ευρύτερα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει προσθέσει μια νέα δυναμική στην τεταμένη σχέση μεταξύ των υπερδυνάμεων και η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του με το Ιράν για να αποτρέψει την κλιμάκωση σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Γουάνγκ.

Είπε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν επίσης τις ανησυχίες τους σχετικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα αμφισβητούμενα ύδατα όπου η Κίνα και οι Φιλιππίνες είχαν αρκετές αντιπαραθέσεις υψηλού προφίλ. Το Πεκίνο λέει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλακεί. Ωστόσο, ενώ τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον έχουν μιλήσει για την αναζήτηση τομέων όπου μπορούν να συνεργαστούν και ο Σι δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί σε παγκόσμιες προκλήσεις, οι ειδικοί δεν αναμένουν άμεση πρόοδο.

Καμία δημοσίευση για προβολή