Ουκρανία: Aντιμέτωπη με στάση πληρωμών χωρίς δυτική οικονομική βοήθεια

Η Ουκρανία μπορεί να καθυστερήσει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων εάν η ΕΕ και ΗΠΑ δεν καταφέρουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια

Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στη χώρα στις αρχές του επόμενου έτους, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιούλια Σβιριντένκο.

Η Σβιριντένκο δήλωσε ότι η έλλειψη εξωτερικής στήριξης θα οδηγήσει ξανά την ουκρανική οικονομία στα όριά της μετά την ανάκαμψη που πέτυχε το 2023, με το ΔΝΤ να υπολογίζει την αύξηση του ουκρανικού ΑΕΠ τη φετινή χρονιά στο 4,5%, μεταδίδουν οι Financial Times.

«Η υποστήριξη των εταίρων είναι εξαιρετικά κρίσιμη». «Τη χρειαζόμαστε επειγόντως».

Το αίτημα χρηματοδότησης 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση, ενώ παράλληλα η Ουγγαρία, άσκησε βέτο σε τετραετές πακέτο στήριξης που πρότεινε η ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι ηγέτες της Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου για το ζήτημα αυτό την 1η Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να υπερβούν τις ουγγρικές αντιδράσεις, καταρτίζοντας επίσης εναλλακτικά σχέδια για μικρότερα πακέτα 20 δισ. ευρώ στο Κίεβο, παρακάμπτοντας τη Βουδαπέστη.

Η Σβιριντένκο δήλωσε πως ελπίζει η ΕΕ να εγκρίνει το πακέτο στήριξης τον Φεβρουάριο και να μεταφέρει τα κεφάλαια στο Κίεβο πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός επεσήμανε ότι η προτεινόμενη χρηματοδοτική διευκόλυνση των €50 δισ. περιελαμβάνει εγγυήσεις €8 δισ. για τον επιμερισμό του κινδύνου, με τις οποίες το Κίεβο έχει σκοπό να προσελκύσει 30 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την ανάκαμψη της ουκρανικής οικονομίας.

Η συνέχιση της ανάκαμψης είναι απαραίτητη προκειμένου να επιστρέψουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη, επισήμανε η αντιπρόεδρος και υπ. Οικονομίας.

Προτεραιότητα η άμυνα

Η Σβιριτένκο είπε ότι η Ουκρανία θα δώσει προτεραιότητα στην άμυνα και την εξυπηρέτηση του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος υποχρηματοδότησης ορισμένων κοινωνικών τομέων». «Έτσι, το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει την πληρωμή μισθών για 500.000 δημοσίους υπαλλήλους και 1,4 εκατομμύρια δασκάλους και επιδόματα για 10 εκατομμύρια συνταξιούχους, αν δεν χορηγηθεί ξένη βοήθεια», είπε.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ζήσει παραπάνω από τις δυνότητές για μερικούς μήνες αλλάζοντας την νομισματική της πολιτική – να κόψει δηλαδή χρήμα η κεντρική της τράπεζα – αλλά κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και θα υπονομεύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή ο σπειροειδής πληθωρισμός θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομία της Ουκρανίας και να αποδυναμώσουν τη φορολογική της βάση, καθιστώντας τη χώρα ακόμα πιο εξαρτημένη από την ξένη υποστήριξη. Το Κίεβο συγκέντρωσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερους φόρους τους πρώτους 11 μήνες του 2023 από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, είπε η Σβιτιντένκο.

«Δεν είναι απλώς η διατήρηση της ίδιας της μακροοικονομικής σταθερότητας, αλλά η δημιουργία προϋοθέσεων για να ανακάμψει η οικονομία και να επιστρέψουν οι Ουκρανοί», είπε η Σβιριντένκο.

Σε σχέση με τις εξαγωγές, η Σβιριντένκο υπογράμμισε πως οι εμπορικοί διάδρομοι περιορίζονται από τον πόλεμο και τα σημεία συμφόρησης στα σύνορα με την ΕΕ. Συνεπώς στρατηγική της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τις εξαγωγές πολύτιμων επεξεργασμένων και βιομηχανοποιημένων αγαθών αντί πρώτων υλών.

Τέλος, προέτρεψε τη νέα κυβέρνηση στη Βαρσοβία να τερματίσει τον αποκλεισμό των ουκρανικών συνόρων από Πολωνούς οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονται για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι Ουκρανοί εξαγωγείς είχαν χάσει 160 εκατομμύρια δολάρια λόγω των διαδηλώσεων της Πολωνίας, ενώ οι απώλειες για τους εισαγωγείς ανήλθαν σε 700 εκατομμύρια δολάρια.

Καμία δημοσίευση για προβολή