Ουκρανία: Οι εισβολείς σφυροκοπούν πόλεις και χωριά με συγκλονιστικές απώλειες σε άμαχο πληθυσμό και υποδομές. Ευρώπη και ΗΠΑ συντονίζονται σε σκληρές κυρώσεις

εγκλήματα πολέμου

Ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ συντονίζονται σε ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά της Δύσης να κάνει τον Πούτιν να πληρώσει σκληρό οικονομικό και πολιτικό τίμημα, η Ρωσική εισβολή οδηγείται, αργά μεν αλλά σταθερά, στην κατάκτηση των στόχων της, τουλάχιστον στη νοτιοανατολική Ουκρανία και χτυπά με ισχυρή δύναμη πυρός, πόλεις και χωριά, με συγκλονιστικές απώλειες σε άμαχο πληθυσμό και υποδομές.

Στο μέτωπο του πολέμου, σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο, στο οποίο ο Ουκρανικός στρατός και οπλισμένοι πολίτες ετοιμάζονται για τον υπέρ πάντων αγώνα.

Περικυκλωμένη βρίσκεται και η Μαριούπολη από τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Μετά τη Χερσώνα οι Ρώσοι είναι ένα βήμα πριν την κατάληψη του Νικολάεφ, στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, αφήνοντας την Οδησσό αποκλεισμένη και σε κατάσταση συναγερμού, καθώς θα απομείνει ο τελευταίος στόχος. Την ίδια ώρα, από τη Μελιτόπολη, ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς τη Ζαπορίζια, όπου και κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο.

Παράλληλα σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ οι αποσχιστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του ρωσικού στρατού προχωρούν σε βάρος του ουκρανικού στρατού.

Τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών

Αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται το Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε ο Ποντολιάκ. Ο ίδιος αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι “η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή” και “είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται”.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το Κίεβο να λάβει εποικοδομητική στάση στον νέο γύρο των συνομιλιών.

Ζελένσκι: “Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη”

“Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε -και είμαι σίγουρος γι’ αυτό- θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία”, δήλωσε στο μεταξύ ο Ζελένσκι σε μήνυμά του που προβλήθηκε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις μέσω γιγαντο-οθονών σε πόλεις χωρών όπως η Γεωργία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Γερμανία. “Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος και ζήτησε να στηριχθεί η χώρα του.

“Aυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει”

“Aυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει”, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες και τόνισε την ετοιμότητα για λήψη επιπλέον μέτρων εάν «ο Πούτιν δεν σταματήσει».

«Χάρη σε αυτόν τον συντονισμό (μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ), σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μαζί σε χρόνο ρεκόρ, », υπογράμμισε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε ότι «με αυτά τα μέτρα, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό μερίδιο των αποθεμάτων της για να υπερασπιστεί το ρούβλι, που τώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια στο 20%, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Σημαντικές εμπορικές τράπεζες είναι αποκομμένες από τις παγκόσμιες αγορές και από το SWIFT, περιορίζοντας την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία. Το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από την αρχή της εβδομάδας. Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές εταιρείες ανακοινώνουν τα δικά τους μέτρα».

«Η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της αποτελεσματικής απάντησης» επισήμανε. Επίσης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «141 χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ, υποστήριξε το ψήφισμα καταδικάζοντας τη Ρωσία για τη βάναυση εισβολή της. Μόνο 4 χώρες από τις 193 στάθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας: Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία και Ερυθραία».

«Ο Πρόεδρος Πούτιν απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια κοινότητα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε ότι «μπροστά στις διαμαρτυρίες του κόσμου, ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει. Βομβαρδισμοί και επιθέσεις με πυραύλους σε μη στρατιωτικούς στόχους εντείνονται».

Μπλίνκεν: Επίθεση του Πούτιν στις αρχές μας

Για “επίθεση σε κάποιες πολύ βασικές αρχές, που δημιουργήσαμε μαζί, μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους” μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στη φωτογραφία του πατέρα που στέκεται πάνω από το νεκρό παιδί του και την οποία έδειξε στους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα που συμμετείχε μέσω βίντεο.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να μην τελειώσει σύντομα» συμπλήρωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι «γι’αυτό τις προσπάθειες που κάνουμε μαζί, πρέπει να τις διατηρήσουμε. Να χτίσουμε πάνω σε αυτές. Μαζί αλλά και με τόσες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, που είναι ενωμένες στην αποστροφή τους για αυτό που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Πούτιν. Πρέπει να τις διατηρήσουμε μέχρι να τελειώσει, μέχρι ο πόλεμος να σταματήσει, οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρήσουν και οι Ουκρανοί ανακτήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε».

Καμία δημοσίευση για προβολή