Ουκρανική κρίση: Γιατί η Μόσχα μιλάει για «θετικά σημάδια» από την επίσκεψη Μακρόν σε Ρωσία και Ουκρανία

Ουκρανία: Το τελεσίγραφο του Πούτιν προς το Κίεβο

Παρά το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση της Ρωσίας ήταν ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε Μόσχα και Κίεβο δεν σήμαινε και πολλά πράγματα, φαίνεται ότι το Κρεμλίνο αλλάζει ρότα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ, έκανε λόγο για πρώτα «θετικά σημάδια» μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Ουκρανία με στόχο την επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, μια διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και χρόνια.

«Θετικά σημάδια»

«Υπήρξαν θετικά σημάδια μετά την απόφαση της Ουκρανίας να δράσει αποκλειστικά στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, είναι κάτι θετικό», σχολίασε ο Πεσκόφ. «Όμως δεν ακούσαμε τον (σ.σ. Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί γρήγορα με το θέμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται ότι μόλις μια ημέρα πριν ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η Γαλλία δεν έχει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας αλλά ούτε και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «σε αυτό το μπλοκ μια πολύ διαφορετική χώρα έχει τον έλεγχο», ενώ γαλλικές πηγές ισχυρίζονταν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε στον Μακρόν να μην αναλάβει προς το παρόν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες κοντά στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά απαντώντας στις δηλώσεις του Ζελένσκι, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Μακρόν την Τρίτη. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που είχε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν είχε σημειώσει ότι αναμένει να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον μια σύνοδος Κορυφής στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας. Ωστόσο παράλληλα δήλωσε πως η χώρα του θέλει να δει πράξεις και όχι μόνο λόγια από την πλευρά της Ρωσίας.

Νέα συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»

Οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας (το αποκαλούμενο «σχήμα της Νορμανδίας) πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο προκειμένου να βρουν τρόπους να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης στο Ντονμπάς και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2015, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Ρωσία θεωρείται ότι υποκινεί τη σύγκρουση στηρίζοντας στρατιωτικά τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Αυξάνει τις δυνάμεις της η Ολλανδία

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε μια ομάδα μάχης του NATO στη Λιθουανία από 270 σε 350, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, Καΐσα Ολόνγκρεν, που τόνισε ότι «είμαστε δεσμευμένοι στην Enhanced Forward Presence και θα αυξήσουμε το μέγεθος της στρατιωτικής συνεισφοράς μας από 270 σε 350 μέλη στρατιωτικού προσωπικού».

Παράλληλα, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου. Επίσης, η Ολλανδία αναμένεται να αναπτύξει δύο αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία τον Απρίλιο και τον Μάιο για τον ίδιο σκοπό.

Καμία δημοσίευση για προβολή