Ουκρανική κρίση: Πώς ο Μπάιντεν μέσω των κυρώσεων στη Ρωσία «τραβάει το αυτί» και της Γερμανίας

Nord Stream

Μπορεί ο βασικός στόχος των κυρώσεων που επέβαλει η Ουάσινγκτον για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνεκτσκ και του Λουγκάνσκ να είναι η Μόσχα, ωστόσο, τα «σκάγια» φαίνεται ότι παίρνουν και το Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» για επιβολή κυρώσεων στη ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, μια ημέρα αφότου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μπλόκαρε την πιστοποίηση του αγωγού λόγω των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Κυρώσεις στην εταιρεία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις κυρώσεις την Τετάρτη κατά της εταιρείας Nord Stream 2 και του Γερμανού διευθύνοντος συμβούλου της, Ματίας Γουόρνιγκ. «Έδωσα εντολή στην κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στον Nord Stream 2 και στα στελέχη της», ανέφερε ο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου πιέζει επί μακρόν την Γερμανία να ακυρώσει το συγκεκριμένο έργο.

Η κίνηση αυτή, όπως επισημαίνει το Politico, ανατρέπει την απόφαση του Μπάιντεν πέρυσι να παραιτηθεί από κυρώσεις κατά της εταιρείας και του επικεφαλής της, μια κίνηση που εξόργισε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ από το Τέξας, ο οποίος είπε ότι δείχνει αδυναμία απέναντι στη Ρωσία.

Πιέσεις της Ουάσινγκτον

Ο αγωγός των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα διπλασίαζε τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ανέμενε άδεια για να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναστέλλει την έγκριση για τον αγωγό λόγω των ανακοινώσεων του Πούτιν για αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητες περιοχές και την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων εκεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτερου Συμβούλου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Ασφάλεια, Άμος Χόχσταϊν, είχε εργαστεί παρασκηνιακά ώστε να πείσει τη Γερμανία να ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την έγκριση, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης. Αφού ο Σολτς ανακοίνωσε την αναστολή, ο Λευκός Οίκος θεώρησε ότι θα μπορούσε να συμπεριλάβει και στις δικές του κυρώσεις τον αγωγό Nord Stream 2.

Εντάσεις και στη Γερμανία

Αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό στέλνει και ένα μήνυμα στη Γερμανία, η εξάρτηση της οποίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι μεγάλη. Η Ουάσινγκτον επί μακρόν καλεί το Βερολίνο να στραφεί προς το αζέρικο αέριο ή το LNG που προέρχεται από τη βόρεια Αφρική και τις ΗΠΑ, αλλά είναι σαφώς ακριβότερο από τις τιμές που δίνει η Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του Nord Stream 2 έχει προκαλέσει και πολιτικές εντάσεις στη Γερμανία, καθώς ο πρώην καγκελάριος και νυν μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της κρατικής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποστήριξε δημόσια τις ενέργειες της Ρωσίας, υποχρεώνοντας τον Σολτς να δηλώσει ότι «υπάρχει μόνο ένας καγκελάριος και αυτός είμαι εγώ (…) Δεν ζήτησα καμία συμβουλή από τον Σρέντερ και δεν μου έδωσε καμία».

Καμία δημοσίευση για προβολή