«Ουκρανική θύελλα» στη Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Α/ΓΕΝ για σχόλια περί Ρωσίας και Πούτιν

«Ουκρανική θύελλα» στη Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Α/ΓΕΝ λόγω Πούτιν

Σάλο και, τελικά, την παραίτησή του προκάλεσαν σχόλια του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, Κέι-Άχιμ Σένμπαχ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας.

Τα σχόλια

Ο υποναύαρχος Σένμπαχ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, και σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, εξέφρασε την άποψη ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «πιθανόν αυτό που επιθυμεί είναι σεβασμός», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Και, μα το Θεό, το να δείξεις σεβασμό σε κάποιον έχει χαμηλό, ανύπαρκτο κοστος. […] Είναι εύκολο να του δείξουμε το σεβασμό που απαιτεί και που, μάλλον, του αξίζει».

Κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τον ίδιο, ο Σένμπαχ, αν και τάχθηκε υπέρ του ελέγχου των εξελίξεων στην Ουκρανία, σημείωσε με νόημα ότι «η χερσόνησος της Κριμαίας χάθηκε. Ποτέ δεν θα επιστρέψει (σ.σ. υπό ουκρανική διοίκηση), είναι δεδομένο». Όπως ήταν φυσικό, τα σχόλια αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα στο Κίεβο, όπου το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη και ζήτησε εξηγήσεις για τα σχόλια του Σένμπαχ.

Παραίτηση

Τελικά, ο Σένμπαχ ανακοίνωσε ο ίδιος την παραίτησή του, λέγοντας ότι «ζήτησα από την υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, να με απαλλάξει άμεσα από τα καθήκοντά μου. Η υπουργός έκανε δεκτό το αίτημά μου». Παράλληλα, σε δήλωσή του στα social media είπε ότι «έκανα λάθος. Τα σχόλιά μου εξέφραζαν την προσωπική μου άποψη τη δεδομένη στιγμή και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση του υπουργείου Άμυνας».

Το Βερολίνο πήρε σαφείς αποστάσεις από τα σχόλια του Σένμπαχ, με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει ότι «το περιεχόμενο και η επιλογή των λέξεων των δηλώσεων δεν ανταποκρίνεται σε κανένα σημείο του στη θέση του ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας», ενώ ο Σένμπαχ τώρα καλείται να δώσει εξηγήσεις στον Γερμανό Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Έμπερχαρντ Τσορν, ενώ και η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με ζήτημα.

Επιφυλάξεις

Η εξέλιξη αυτή μόνο απρόβλεπτη δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς τα σχόλια του Σένμπαχ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας το 2014 και την de facto ένωσή της με τη Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η στάση του Σένμπαχ αντικατοπτρίζει εν μέρει και τις επιφυλάξεις της Γερμανίας -και όχι μόνο- σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, αλλά και του κινδύνου σύρραξης στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία απέτρεψε την Εσθονία από το να στείλει όπλα κατασκευασμένα στη χώρα στην Ουκρανία. Το Βερολίνο υποιστηρίζει έκπαλαι ότι δεν θέλει να στέλνει όπλα σε περιοχές συγκρούσεων και σημείωσε ότι τέτοιες κινήσεις θα προκαλούσαν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση του θέματος. Ωστόσο, η στάση του Βερολίνου προκάλεσε αντίδραση στην Ουκρανία η οποία διά του ΥΠΕΞ της εξέφρασε την «απογοήτευσή» της.

Καμία δημοσίευση για προβολή