Ουκρανικό πλήγμα με drones 600 χλμ. εντός της Ρωσικής επικράτειας – Φωτιά σε μεγάλο διυλιστήριο της Lukoil

Τα πρωτοφανή στην ιστορία του Πολέμου, καθημερινά σαμποτάζ με drones, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλων των στρατών της Γης - του Ελληνικού περιλαμβανομένου - μιας και "ξαναγράφουν" τα εγχειρίδια διεξαγωγής πολέμου φθοράς στη σύγχρονη εποχή.

Δεν έχουν τέλος οι καθημερινές δολιοφθορές εκατέρωθεν των γραμμών αντίστασης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, για τις οποίες ολοένα και συχνότερα χρησιμοποιούνται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones, UAVs), τα οποία προσφέρουν τη χρήσιμη ευελιξία να μπορούν να διαπεράσουν τα τυπικά ραντάρ αναγνώρισης και τις αεράμυνες του εχθρού, προκαλώντας τεράστιες ζημιές με ιδιαίτερα μικρό κόστος.

Τα πρωτοφανή στην ιστορία του Πολέμου χτυπήματα αυτά, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλων των στρατών της Γης – του Ελληνικού περιλαμβανομένου – μιας και “ξαναγράφουν” τα εγχειρίδια στρατιωτικής τακτικής πολέμου φθοράς στη σύγχρονη εποχή.

Τελευταίο παράδειγμα αντίστοιχης επίθεσης αποτελεί το χθεσινό ισχυρό πλήγμα που κατάφεραν Ουκρανικές δυνάμεις στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Νότιας Ρωσίας – στο Βόλγκογκραντ – χρησιμοποιώντας δύο drones. Από το πλήγμα ξέσπασε φωτιά, που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο οι Ρωσικές αρχές μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

Εντυπωσιακό στοιχείο της ραγδαίας αναβάθμισης – λόγω πολέμου – των τεχνολογικών δυνατοτήτων στρατιωτικών πληγμάτων με drones στη σύγχρονη εποχή είναι το γεγονός, ότι η απόσταση από την Βορειο-Ανατολική Ουκρανική πόλη Χάρκοβο μέχρι το Ρωσικό Βόλγκογκραντ (πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκε το όψιμο Ουκρανικό πλήγα) είναι μεγαλύτερη των 600 χλμ..

Το πληγέν διυλιστήριο ανήκει στην πετρελαιοπαραγωγική Ρωσική εταιρεία Lukoil, η οποία ανέφερε πως αυτό συνεχίζει πλέον τη λειτουργία του. Όμως, Ουκρανική πηγή πληροφοριών που μίλησε ανώνυμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως το πλήγμα κατάφερε τμήμα της Ουκρανικής στρατιωτικοποιημένης υπηρεσίας πληροφοριών SBU και πραγματοποιήθηκε στην μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας πετρελαίου, η οποία όταν τίθεται εκτός λειτουργίας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική δυναμικότητα ολόκληρης της εγκατάστασης.

Το Κίεβο καταβάλλει άοκνες προσπάθειες να πλήξει εγκαταστάσεις διύλισης και επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας, για την οποία οι πωλήσεις υδρογονανθράκων και πετρελαιοειδών αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων (σε συνάλλαγμα), ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με περιοριστικές εμπορικές κυρώσεις από τη Δύση. Παράλληλα, τα Ρωσικά διυλιστήρια θεωρούνται από την Ουκρανία αναπόσπαστο τμήμα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, κατά συνέπεια, πλήττοντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η εμπόλεμη χώρα θεωρεί πως πλήττει και έναν ευρύτερο εφοδιαστικό κύκλο που τροφοδοτεί με εξοπλισμό και όπλα τη Ρωσική πολεμική μηχανή.

Αν και η Ρωσία συστηματικά πλήττει στόχους σε Ουκρανικό έδαφος με μεγάλης εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους, υιοθετεί παράλληλα και εκείνη την εναλλακτική επιλογή πληγμάτων μέσω drones, για λόγους ακρίβειας, αποφυγής ανίχνευσης, κόστους, διαθεσιμότητας πυραύλων, αποθεμάτων κ.α.. Καθώς η Ουκρανία δεν έχει στη διάθεσή της αντίστοιχα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, έχει δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και βελτίωση της τεχνολογίας drones που χρησιμοποιεί, για να καταφέρει να ανταποδίδει τα Ρωσικά πλήγματα, με σαμποτάζ βαθειά εντός της Ρωσικής επικράτειας.

Απ’ ότι φαίνεται, δεν τα καταφέρνει καθόλου άσχημα μέχρις στιγμής.

Καμία δημοσίευση για προβολή