Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν: Βιαστείτε! Καταρτίστε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, για να λάβετε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Είναι κρίσιμης σημασίας να αρχίσουν τα κράτη-μέλη να καταρτίζουν αμέσως τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης» βάσει των οποίων θα αιτηθούν χρηματοδότηση από το Next Generation EU, το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ: αυτό είναι το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αποκλειστικές της δηλώσεις στην «Καθημερινή της Κυριακής», η  πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια θα μπορέσουν να εκταμιευθούν γρήγορα.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που το Next Generation EU είναι μέρος του ΠΔΠ, είναι ακριβώς αυτό που προτείναμε», εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος της Επιτροπής. «Το γεγονός αυτό εγγυάται την πραγματική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση του προγράμματος», τονίζει (δεν σχολιάζει ωστόσο την επιμονή χωρών όπως η Ολλανδία για πιο ισχυρό λόγο των κρατών-μελών στη διακυβέρνηση του Ταμείου, η οποία ήταν προϊόν της δυσπιστίας τους απέναντι στην Επιτροπή ως επιτηρητή). Χάρη στον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί το Ταμείο, ισχυρίζεται η κ. Φον ντερ Λάιεν, «θα είναι εφικτό να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης θα λάβουν υπ’ όψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας και ταυτόχρονα θα προωθήσουν τους ευρύτερους στόχους της Ε.Ε. που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την ψηφιακή μετάβαση και, γενικότερα, τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Πώς κρίνει ωστόσο τις περικοπές που έγιναν σε σειρά προγραμμάτων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό αυτό, από τη δραστική συρρίκνωση των επιπλέον πόρων για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ), τη μείωση των συμπληρωματικών κονδυλίων για το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe, τους μειωμένους πόρους και τη διαχείριση της μετανάστευσης και την κατάργηση του EU4Health, που θα αναβάθμιζε τη συλλογική ικανότητα για υγειονομική δράση της Ε.Ε.;

«Λυπούμαστε για τις περικοπές που έγιναν σε κάποια προγράμματα σε σχέση με τις αρχικές μας προτάσεις» απαντά. «Τα προγράμματα της Ε.Ε. για την υγεία, την έρευνα, τη διαχείριση της μετανάστευσης, όλα παρέχουν προστιθέμενη αξία πολύ υψηλότερο από το κόστος που συνεπάγονται. Αλλά δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα: το ΠΔΠ και το NextGenerationEU μαζί παρέχουν 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από το 13% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. το οποίο θα συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίση, την επιστροφή στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό. Περισσότερο από το 50% των κονδυλίων αυτών θα κατευθυνθεί σε πολιτικές εκσυγχρονισμού. Μιλάμε για σημαντική οικονομική δύναμη πυρός».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επετεύχθη την περασμένη Τρίτη τα ξημερώματα μετά από σκληρότατες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 90 ώρες, είναι το πρώτο (αν και το πιο κρίσιμο) βήμα για τη μετατροπή του νέου επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης σε νόμο της Ε.Ε.

Το επόμενο βήμα είναι οι διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει εκφράσει σημαντικές διαφωνίες τόσο για τις περικοπές στο ΠΔΠ σε σύγκριση με την πρόταση της Επιτροπής όσο και για την ασαφή διασύνδεση της παροχής χρηματοδότησης με τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Στη συνέχεια τα κοινοβούλια των κρατών-μελών πρέπει να κυρώσουν την αναγκαία αύξηση της οροφής των ιδίων πόρων (κατά 0,6% του ΑΕΕ της Ε.Ε.) η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί 750 δισ. ευρώ από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει στην «Κ» ότι είναι «σίγουρη» ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε το Next Generation EU να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή