Ούριος άνεμος για το Χρηματιστήριο – Μεγάλες ευκαιρίες για την αγορά αλλά και κίνδυνοι νέων κρίσεων

    Νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών

     

    Μία νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα το 2019. Αφήνοντας τις αβεβαιότητες και τις χαμηλές πτήσεις πίσω στο 2018, οι δείκτες της αγοράς και αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, βρίσκονται σε μία ισχυρή ανοδική πορεία. Τί συνέβει;

    Έμπειροι αναλυτές, τραπεζικά δελτία οικονομικών εξελίξεων και η έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, κρύβουν τις απαντήσεις, για την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την αγορά και τις ελληνικές επιχειρήσεις, όμως διακρίνουν και υφέρποντες κινδύνους που αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να γίνουν καταλύτης νέων κρίσεων.

    Κλείνοντας για το Πάσχα των καθολικών (η αγορά κλείνει 19 και 22 λόγω καθολικού Πάσχα και 26, 29 για το Ορθόδοξο) άφησε μία ξεκάθαρη εικόνα ισχυρής ανόδου.

    Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει το 26,92% της αξίας του από την αρχή του χρόνου. Με δυναμική από τον κλάδο βαρύτητας, που είναι ο τραπεζικός και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, ο Γ.Δ.  Έφτασε στις 778,42 μονάδες, πολύ μακριά από τα χαμηλά των 600 μονάδων του Νοεμβρίου 2018. Η κεφαλαιοποίησή ενισχύθηκε κατά 9,6 δις.

    “Κλειδί” για την γενικότερη άνοδο, ήταν η πορεία των τραπεζών. Ο κλαδικός δείκτης, με  άνοδο 48,37%, έχει ανακτήσει μέρος από τις περσινές απώλειες κερδίζοντας περίπου 5 δις .

    Την ίδια ώρα, τα ομόλογα, φλερτάρουν με χαμηλά 13 ετών. Το 10ετές, βρίσκεται στο 3,319%. Μεγάλη βελτίωση, αν σκεφτούμε ότι τον Νοέμβριο ήταν στο 4,7%, τον Ιούνιο του 2015 στο 15,2% και τον Φεβρουάριο του 2012 στο 36%. Από μαύρο πρόβατο, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τίτλους, καθώς δίνει μεγάλη απόδοση με συγκριτικά μικρούς κινδύνους. Η επίδοση είναι σημαντική και κρίνεται θετική ακόμα και αν συγκριθεί με προ κρίσης επίπεδα, καθώς τον Ιανουάριο του 2006, ήταν στο 3,5%.

    Στο τέλος Ιανουαρίου έξι μήνες μετά το μνημόνιο και ένα χρόνο μετά την έκδοση 7ετούς ομολόγου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), προχώρησε στην έκδοση 5ετούς . Και οι δύο εκδόσεις κρίθηκαν επιτυχημένες, με το 5ετές να σπάει ρεκόρ 13 ετών. Στις 15 Απριλίου, έφτασε στα χαμηλά του 2,15%.

    Αναβαθμίσεις στον ορίζοντα. Η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας και η επίτευξη των υψηλών δημοσιονομικών στόχων αντανακλώνται και στη βελτίωση των αξιολογήσεων για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

    Παρά την αισιοδοξία, η ελληνική αξιολόγηση παραμένει κάτω από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade). Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί, δείχνει ότι θα ξεφύγουμε από τα λεγόμενα “σκουπίδια” (junk bonds) και οι οίκοι θα αρχίσουν να προτείνουν για επενδύεις τους ελληνικούς τίτλους, κάπου μέσα στο 2020.

    Τί έγινε όμως και βελτιώθηκαν τόσο, η ελληνική αγορά και οι τίτλοι του Δημοσίου;

    [more]

    Ένα ερώτημα που απαντούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

    Οι δύο επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων τους πρώτους μήνες του έτους έδειξαν τον δρόμο. Θεωρείται ότι ήταν κομβικής σημασίας καθώς σηματοδότησαν την επάνοδο της χώρας στις αγορές και την τοποθέτησαν εκ νέου στον επενδυτικό χάρτη. Τα  5 δις που έχου εισπραχθεί, επαρκούν σε σημαντικό βαθμό για την κάλυψη του στόχου έκδοσης ομολόγων για το 2019 (5 έως 7 δις), ενώ αναμένεται εκ νέου έξοδος στις αγορές το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, με σκοπό την άντληση περαιτέρω ρευστότητας.

    Η έγκριση του Eurogroup, για την εκταμίευση της δόσης 970 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να προβούν σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με σημαντικό ετήσιο δημοσιονομικό όφελος, ενισχύουν το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους.

    Η συμφωνία για την προστασία της α’ κατοικίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διακρατούν οι τράπεζες, επιτρέποντάς τους να δώσουν νέα δάνεια.

    Οι εκλογές δεν φοβίζουν τους επενδυτές. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η αντιπολιτευση, θεωρείται ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, οπότε οι επιχειρήσεις δεν ανησυχούν, για τα πιθανά αποτελέσματα των αγορών.

    Τα παραπάνω, επηρεάζουν θετικά το αξιόχρεο , με αποτέλεσμα να αναμένεται σύντομα περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

    Την Παρασκευή 26 Απριλίου, αναμένεται η νέα έκθεση της  Standard and Poor’s, που σχεδιάζει να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην ίδια κλίμακα με την Fitch (ΒΒ-).

    Προσοχή στο χρέος! Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι αισιοδοξίας, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν, στην περίπτωση που δεν δοθεί προσοχή στην εξέλιξη του χρέους. Σύμφωνα με την Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2018, τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε ονομαστική αξία.

    Το “cash buffer” της οργής. Αυτό οφείλεται κυρίως στον δανεισμό από τον ESM, η τελευταία δόση του μνημονιακού δανείου, ύψους 11,4 δις ευρώ, που αποτέλεσε τη “μαγιά” για το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας. Το “μαξιλάρι ρευστότητας”, έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε και είναι αυτό που καθυσηχάζει και τους επενδυτές, δίνοντας ώθηση στα ελληνικά ομόλογα.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος από το χρέος είναι υπαρκτός. Ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε σε 180,4% το 2018 από 176,1% το 2017. Μπορεί τα υπερπλεονάσματα να το μειώνουν, αλλά για πόσο καιρό θα μπορεί η ελληνική Οικονομία να πετυχαίνει τόσο δύσκολους στόχους; Το βασικό συστατικό αυτής της “επιτυχίας” στην υπέρβαση των στόχων, είναι η  “αφαίμαξη” επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αγορά χωρίς ρευστότητα, σημαίνει τροχοπέδη στις επενδύσεις και την παραγωγή. Η πορεία είναι θετική, αλλά πλήρως αναστρέψιμη. Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι ότι χρειάζεται ισορροπία στους στόχους και φορολογική ελάφρυνση.

    [/more]

    Καμία δημοσίευση για προβολή