Παγκοσμιοποίηση : Η πανδημία στην Ινδία ακριβαίνει τα ρούχα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μετατοπίζεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Κίνα, η οποία, όμως, έχει το πρόβλημα των δασμών

Ινδία Κίνα

Η σαρωτική εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού στη Ινδία,  λόγω κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα, δεν προκαλεί μόνο εκατόμβη νεκρών στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου αλλά και ανατιμήσεις στα ρούχα που έρχονται στα ράφια των καταστημάτων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Πολλά εργοστάσια και εταιρείες έβαλαν “λουκέτο”

Πολλά εργοστάσια ξένων εταιριών που έχουν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια στην Ινδία χάρη στα φθηνά εργατικά χέρια που διατίθενται εκεί έχουν τώρα υποχρεωθεί να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να περιορίσουν σημαντικά το προσωπικό που εργάζεται για λόγους ασφαλείας.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι καθυστερήσεις στην παραγωγή σημαίνουν ότι παραγγελίες από τις ΗΠΑ στα εργοστάσια στην Ινδία που απαιτούσαν 30 ημέρες για την παράδοσή τους τώρα χρειάζονται έως και 70 μέρες.

Ήδη κάποιες εταιρίες σκέφθηκαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη γειτονική Κίνα, που έχει περιορίσει σε τεράστιο βαθμό την πανδημία σε μερικές δεκάδες κρούσματα την εβδομάδα. Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο για λόγους και πρακτικούς και οικονομικούς.

Όπως αναφέρει οικονομολόγος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, «τα εργοστάσια παραγωγής δεν είναι σαν… πινέζες στον χάρτη που μπορείς να τις μετακινείς με ευκολία όπου θέλεις».

Οι αμερικανικοί δασμοί 

Επιπλέον οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, κι έτσι τόσο οι αυξημένες εισαγωγές στις οποίες υποχρεώνονται οι εταιρίες ρούχων όσο και τυχόν μετακινήσεις της παραγωγής εκεί από την Ινδία θα κοστίσουν παραπάνω στους καταναλωτές, τους τελικούς αγοραστές των προϊόντων, επισημαίνουν παρατηρητές της διεθνούς αγοράς.

Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι αγορές έχουν ξανανοίξει στη Δύση και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να ξοδεύουν περισσότερο σε Ευρώπη και Αμερική, με τη ζήτηση για ρούχα να σημειώνει μεγάλη αύξηση ενόψει και του καλοκαιριού.

Πηγή: NBC News

Καμία δημοσίευση για προβολή