Πανηγύρι των πολυεθνικών στην Ελλάδα – Διώχνουν σε φορολογικούς παράδεισους 1,5 δισ. κέρδη.

Το ελληνικό δημόσιο φέρεται να χάνει ετησίως έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ  εξαιτίας της φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών, σύμφωνα  με στοιχεία έρευνας ακαδημαϊκών (από τα Πανεπιστήμια: University of California, Berkeley and the University of Copenhagen) που παραθέτει η ιστοσελίδα missingprofits.world. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 9% των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους από εταιρικούς φόρους.

  • Συνολικά τα εταιρικά κέρδη που μεταφέρονται από την Ελλάδα σε φορολογικούς παραδείσους αγγίζουν το $1,48 δισ., σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών αυτών δηλώνονται σε φορολογικούς παραδείσους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στο Λουξεμβούργο φορολογούνται με συντελεστή 5% εταιρικά κέρδη $337 εκατ. τα οποία θα έπρεπε να είχαν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία φορολογούνται κέρδη $315 εκατ., στην Ολλανδία $311 εκατ., στο Βέλγιο $156 εκατ., στη Μάλτα $138 εκατ. και στην Κύπρο $86 εκατ.

Τα υπόλοιπα από τα εταιρικά κέρδη μεταφέρονται σε φορολογικούς παραδείσους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Σε “θέσπιση κανόνων” καλεί τα κράτη-μέλη το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) υιοθέτησε την περασμένη Πέμπτη ψήφισμα, καλώντας τα κράτη μέλη να εργαστούν, «έστω αργοπορημένα», όπως επισημαίνεται για τη θέσπιση κανόνων ώστε οι πολυεθνικές να δηλώνουν πόσους φόρους πληρώνουν σε κάθε χώρα.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 572 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 21 αποχές, προτρέπει τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν για τη θέση τους σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που θα επιβάλλουν τη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων των πολυεθνικών ανά χώρα. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της συμφωνίας επί του τελικού κειμένου των κανόνων.

Το ΕΚ στήριξε αυτές τις νομοθετικές προτάσεις ήδη από το 2017. Ωστόσο από πλευρά του ευρωκοινοβουλου αναφέρεται ότι οι υπουργοί της ΕΕ ωστόσο έχουν αποτύχει να υιοθετήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, συνεπώς δεν έχει προχωρήσει η νομοθετική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη, οι βουλευτές του ΕΚ τόνισαν ότι η φορολογία των επιχειρήσεων αποτελεί τομέα μείζονος σημασίας για όλους και ότι, απουσία ανάληψης δράσης για τόσο καιρό, τα κράτη μέλη έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών.

Υπογράμμισαν επίσης ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν πού πληρώνουν φόρους οι πολυεθνικές και ότι η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των επαναλαμβανόμενων σκανδάλων, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Είπαν ακόμα ότι αν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους φορολογικούς παραδείσους εντός των συνόρων της, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος συνομιλητής στη διεθνή σκηνή όσον αφορά φορολογικά ζητήματα.

Η Ευρώπη “χαμένη του παιχνιδιού” των πολυεθνικών

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των στοιχείων του missingprofits.world. που δημοσιεύει το euro2day.gr (Αλέξανδρος Μανωλάτος) η απώλεια φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα είναι σημαντική άλλα σχετικά περιορισμένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία για παράδειγμα αγγίζει το 29%, στη Γαλλία το 24%, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 21%, στην Ιταλία το 19%, στην Ισπανία το 13% και στην Πορτογαλία το 11%.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, από το 1985 ως το 2018 ο μέσος συντελεστής εταιρικού φόρου παγκοσμίως υποχώρησε στο 24% από 49%, ενώ μόνο το 2018 οι ΗΠΑ μείωσαν τον συντελεστή στο 21% από 35%. Πρόκειται για μια παγκόσμια κούρσα ανταγωνισμού για την προσέλκυση κεφαλαίου και κερδών στην οποία πρωταγωνιστούν φορολογικοί παράδεισοι που παρέχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές εταιρείες.

Αν και δεν πρόκειται, φυσικά, για παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, το βέβαιο είναι πως η κούρσα αυτή έχει κερδισμένους και χαμένους, με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να συγκαταλέγονται στην πρώτη κατηγορία.

 

Οι φορολογικοί παράδεισοι και οι αμερικανικές πολυεθνικές

Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των κερδών των πολυεθνικών (πάνω από $650 δισ. το 2016) μεταφέρονται σε φορολογικούς παραδείσους. Η μεταφορά αυτή μειώνει τα παγκόσμια φορολογικά έσοδα κατά $200 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών εσόδων από εταιρικό φόρο.

To 2017, η Google εμφάνισε έσοδα $23 δισ. στις Βερμούδες, ένα μικρό νησί στον Ατλαντικό με μηδενικό εταιρικό φόρο.

Η απώλεια φορολογικών εσόδων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρουμένων φυσικά των φορολογικών παραδείσων.

  • Οι αμερικανικές πολυεθνικές μεταφέρουν συγκριτικά μεγαλύτερο μερίδιο κερδών (περίπου το 60% των κερδών τους στο εξωτερικό) από ότι οι πολυεθνικές με έδρα άλλες χώρες (40% ο παγκόσμιος μέσος όρος). Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι των αμερικανικών πολυεθνικών φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της μεταφοράς κερδών.

Μεγάλα οφέλη αποκομίζουν και οι κυβερνήσεις των φορολογικών παραδείσων, καθώς επιτυγχάνουν υψηλότερα έσοδα από εταιρικό φόρο ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το missingprofits.world. και το euro2day.gr (Αλέξανδρος Μανωλάτος)

Καμία δημοσίευση για προβολή