Πανικός στη Νέα Υόρκη – Η αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού και οι προβλέψεις για ύφεση γκρέμισαν τη Wall Street

Wall Street

Πανικός στη Νέα Υόρκη – Η αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού και οι προβλέψεις για ύφεση γκρέμισαν τη Wall Street. Οι επενδυτές προχώρησαν σε ένα μαζικό sell-off μετοχών,  οδηγώντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε “βουτιά” που ξεπέρασε το 5% και στην περίπτωση του Dow Jones το 6,5%.

Αιτίες, η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, που θέτει σε κίνδυνο την όποια οικονομική ανάκαμψη, αλλά και οι δυσάρεστες προβλέψεις της Federal Reserve για τις οικονομικές προοπτικές. Η FED  προειδοποιεί για ύφεση 6,5% φέτος, με την ανεργία να κυμαίνεται στα τέλη του 2020 στο 9,3%. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει “εξαιρετικά αβέβαιη”.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Federal Reserve επανέλαβε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν μέχρι και τα τέλη του 2022 και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι η οικονομία και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε και το ψυχολογικό επίπεδο των 2 εκατ. με πάνω από 112.000 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Παράλληλα, ο μέσος όρος επτά ημερών για τα νέα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνεχίζει να αυξάνεται σε πάνω από 20 πολιτείες, πυροδοτώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Ο  βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε συντριπτική πτώση 1.861,82 μονάδων ή 6,90%, στις 25.128,17 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 186,43 μονάδες ή 5,84%, στις 3.003,71, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 527,62 μονάδες ή κατά 5,27%, στις 9.492,73 μονάδες.

  • Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης από τις 16 Μαρτίου.Σημειώνεται ότι ο «δείκτης φόβου» έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 21ης Απριλίου καθώς εκτοξεύτηκε 51% στις 41,37 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones, κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο.Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-16,4%), Dow (-9,9%) και IBM (-9,2%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Σκληρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, των εταιρειών κρουαζιέρας, καθώς και του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες “πόνταραν” σε μια γρήγορη οικονομική επανεκκίνηση. Οι μετοχές των United Airlines, Delta, American και Southwest υποχώρησαν άνω του 11%, εκείνες των Carnival και Norwegian Cruise Line τουλάχιστον 15,3% έκαστη, ενώ οι μετοχές των Gap και Kohl’s έχασαν 8,1% και 11,2%, αντίστοιχα.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι, ασχέτως της πορείας της πανδημίας, η κυβέρνηση Τραμπ “δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει εκ νέου σε κλείσιμο της οικονομίας”.

  • Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 8,2% στα 36,34 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στα 538,1 εκατ. βαρέλια-σε επίπεδα ρεκόρ. Αντίθετα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,1% στα 1.739 δολ./oz.
  • Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,66%.
  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1301 δολ. από 1,1378 την προηγούμενη μέρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή