Πάνω από το 50% της επικράτειας δεν έχει αντικειμενικές τιμές ζώνης- 1 στους 6 ιδιοκτήτες πληρώνει ΕΝΦΙΑ στα τυφλά

Μεγάλες ανατροπές για 1 στους 6 ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι είναι διπλάσιες τελικά, από όσες αρχικά νόμιζαν, οι περιοχές που έχουν παραμείνει εκτός του συστήματος των αντικειμενικών τιμών και θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες για επαναχάραξη της χώρας σε ζώνες Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ).

Πέρυσι τέτοιο καιρό η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) αναζητούσε 200 πιστοποιημένους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, για να καταγράψουν τις περιοχές που δεν τις είχε αγγίξει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Εκτός από μνημονιακή υποχρέωση, η διχοτόμηση της χώρας σε περιοχές εντός και εκτός αντικειμενικών τιμών ζώνης οδηγούσε σε τεράστιες στρεβλώσεις, που είχαν ως συνέπεια οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε υποβαθμισμένες περιοχές εντός του συστήματος ΑΠΑΑ, να φορολογούνται το ίδιο με εκείνους που έχουν τις βίλες τους σε VIP περιοχές της χώρας εκτός ΑΠΑΑ!

Έψαχναν για 4.000 και βρήκαν 7.000 περιοχές

Τότε το υπουργείο Οικονομικών έψαχνε εκτιμητές για 2.694 δημοτικές ενότητες, δηλαδή σχεδόν για τη μισή Ελλάδα: Ιωάννινα, Σπάρτη, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Λάρισα, Γρεβενά, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, όλη η Ευρυτανία, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Νάξος.

Υπολόγιζαν έτσι ότι θα κάλυπταν τουλάχιστον τα 2/3 από τους περίπου 4.000 οικισμούς και δήμους που θεωρούσαν πως δεν είχαν αντικειμενικό σύστημα τιμών των ακινήτων. Ωστόσο, μετά και την περσινή προσπάθεια των ιδιωτών εκτιμητών, για την οποία χρειάστηκαν απανωτές παρατάσεις και αλλαγές στην προκήρυξη του έργου, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν έντρομοι ότι το κενό στην κάλυψη του αντικειμενικού συστήματος είναι τεράστιο.

Και ενώ έχουν ενταχθεί έως τώρα συνολικά 6.500 οικισμοί ή δήμοι στο αντικειμενικό σύστημα, καλύπτοντας περίπου τα 5/6 του πληθυσμού της χώρας, παραμένουν εκτός τουλάχιστον άλλες 6.500-7.000 κατοικημένες περιοχές – ή και ακόμα παραπάνω!

ΕΝΦΙΑ στα τυφλά

[more]

Με τα δεδομένα αυτά, υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι πάνω από το 50% της επικράτειας δεν έχει αντικειμενικές τιμές ζώνης και τουλάχιστον 1 στους 6 ιδιοκτήτες πληρώνει ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης στα τυφλά, με βάση αμφιβόλου ποιότητος και αξιοπιστίας συγκριτικά στοιχεία από παλαιότερες μεταβιβάσεις ακινήτων σε εκτός σχεδίου και εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές.

Μετά τη διαπίστωση της επικής γκάφας, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν διέξοδο από το πρόβλημα, καθώς καθησύχαζαν τους θεσμούς πως όλα είχαν λειτουργήσει θαυμάσια πέρυσι -με τη βοήθεια των ιδιωτών εκτιμητών- και η χώρα είχε αποκτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό Αντικειμενικές Τιμές Ζώνης, με βάση τις οποίες η Εφορία υπολογίζει τις αξίες και τους φόρους ακινήτων.

Αντ’ αυτού, όμως, εξακολουθούν περιοχές που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, όπως το Ζεφύρι, να φορολογούνται όπως πολυτελείς εκτός συστήματος (συνήθως αλλά όχι μόνο) περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Κρήτη, Ιόνιο.

Πλέον είναι ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας να αποφασίσει εάν θα τρέξει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες που απομένουν ως την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών για να καλύψει το κενό ή εάν, εν όψει και των εκλογών, αποφύγει ανατροπές της τελευταίας στιγμής που θα θίξουν αδιακρίτως πλούσιους και μη ιδιοκτήτες στις 7.000 (άγνωστες στην Εφορία ως τώρα) περιοχές της χώρας με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι εκ της κατασκευής του ο ΕΝΦΙΑ δεν εξαρτάται από την εμπορική ή αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά από τη φορολογική ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο. Μάλιστα, κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης δανείζονται τη χαμηλότερη τιμή του δήμου -ή και ολόκληρης της περιφέρειας- όπου βρίσκονται!

[/more]

Από το newsmoney.gr(ρεπορτάζ Κωστή Πλάντζου)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή