Παράταση του αυστηρού lockdown για μια εβδομάδα: Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, φρένο στο click away – Ποια μέτρα θα ισχύσουν έως τις 18 Ιανουαρίου

Παράταση lockdown

Παράταση του αυστηρού lockdown τουλάχιστον για μία εβδομάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση με βάση την εισήγηση των επιδημιολόγων της επιτροπής Τσιόδρα, που συνεδρίασαν το μεσημέρι, υπό τον φόβο έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού και τρίτου κύματος της πανδημίας.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα δεν προβλέπεται επαναλειτουργία της αγοράς ούτε με το σύστημα του click away.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι τα μέτρα για την πανδημία του κοροναϊού θα ανανεώνοναι ανά εβδομάδα εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό για την εβδομάδα από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου κι έως τις 18 του μήνα ισχύουν τα εξής:

  • Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικών βαθμίδων και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών κλπ.)
  • Η χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική.
  • Ασπρόπυργος, Κέλλη (Φλώρινα), Ανθήλη (Φθιώτιδας) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των μέτρων
  • Παραμένει η αναστολή του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων αισθητικής
  • Ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες
  • Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  • Για την κατάταξη των στρατευσίμων της 2021 Α’ ΕΣΣΟ, θα πρέπει να γίνεται μόνον με τη συνοδεία των γονιών τους.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Οι επιδημιολόγοι στην σημερινή τους συνεδρίαση προειδοποίησαν ότι εάν άνοιγαν την Δευτέρα μία σειράς από τομείς της οικονομίας ταυτόχρονα με την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών, υπήρχε ισχυρός κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Επεσήμαναν ακόμη ότι απαιτείται περιθώριο κάποιων ημερών ακόμη για να αποτιμήσουν την πραγματική επίπτωση της χαλάρωσης των εορτών στην εξέλιξη της πανδημίας.

Στην περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ελεγχόμενη, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των μαθητών της τρίτης Λυκείου στις τάξεις στις 18 Ιανουαρίου και η επαναλειτουργία συνολικά Γυμνασίων και Λυκείων στις 25 του μήνα.

Το σενάριο της σταδιακής επαναλειτουργίας

Ένα πιθανό σενάριο, όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής στον Σκάι είναι «να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τέλος Ιανουαρίου, και το λιανεμπόριο τουλάχιστον μια έβδομα μετά».

Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και όλα τελούν υπό διαρκή επανεξέταση καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες εκφράζουν έντονους φόβους για τρίτο, ισχυρό κύμα της πανδημίας.

«Η απόφαση για το λιανεμπόριο θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε ο κ. Τσακρής προσθέτοντας: «Πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα με το σωστό τρόπο, ώστε οι όποιες κινήσεις να μη συνεισφέρουν στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας σε εξέλιξη… Η μεταδοτικότητα θα είναι μεγαλύτερη τους επομένους δυο μήνες, καθώς μπαίνουμε σε πιο χειμερινή περίοδο, κάτι που πρέπει να συνεκτιμήσουμε».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή