Παράθυρο στην Ουκρανία για να αποκτήσει F-16 ψάχνει ν’ανοίξει ο Ερντογάν. Εμπόδιο οι αντιρρήσεις του Κογκρέσου

Βαρύ «κατηγορώ» του Washington Examiner κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπορεί η Τουρκία να βλέπει την Ελλάδα να αναβαθμίζεται αμυντικά με την αγορά των μαχητικών Rafale και των φρεγατών Belh@rra, την ώρα που η ίδια έχει μείνει εκτός του προγράμματος των F-35, ωστόσο φαίνεται ότι αναζητά τρόπους να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και ειδικά την αεροπορία της.

Όπως είναι γνωστό, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και μια από αυτές είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση του στόλου της των F-16 στην πιο εξελιγμένη έκδοση Viper, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται με τα μαχητικά της Ελλάδας. Μάλιστα, το economico.gr έχει γράψει για τον κίνδυνο η Τουρκία να δει την πολεμική της αεροπορία να παθαίνει ότι και αυτή του Ιράν, δηλαδή, να μείνει με παλιά και μη επιδιορθώσιμα ή αναβαθμιζόμενα μαχητικά αεροσκάφη.

Αγορά νέων F-16 και αναβαθμίσεις

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δίνουν στην Τουρκία ένα «παράθυρο» για να ξαναμπεί στο παιχνίδι και να διεκδικήσει τουλάχιστον την απόκτηση νέων και την αναβάθμιση παλαιότερων F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN Turk, οι οποίες, όπως αναφέρει, προέρχονται από αμερικανικές πηγές, οι ΗΠΑ ενδέχεται να εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 για την ενίσχυση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον και ότι η Τουρκία έθεσε αίτημα για αγορά 40 μαχητικών F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια, με σκοπό να πείσει τη Γερουσία για την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ζήτημα με το Κογκρέσο

Το 2019 η Ουάσινγκτον απέβαλλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 -λόγω της αγοράς του συστήματος S-400- και από τότε η Τουρκία προσπαθεί να βρει τρόπο να ανανεώσει τον στόλο των μαχητικών της χωρίς να προκαλέσει νέα προβλήματα με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση F-16, ως αντάλλαγμα για την επένδυση της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμα στη σφαίρα της… θεωρίας, δεδομένου ότι το αμερικανικό Κογκρέσο -το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει την πώληση- έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να άρει ή να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400, αλλά θα τις κάνει ακόμα πιο σκληρές αν προχωρήσει το σχέδιο για αγορά και νέας συστοιχίας. Και φυσικά οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας κάνουν την Ουάσινγκτον επιφυλακτική όσον αφορά στην βαθύτερη ανάμειξη της χώρας στο ουκρανικό.

Καμία δημοσίευση για προβολή