Παρίσι: Στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα ο Έλληνας πρωθυπουργός – Η Ελλάδα μέρος της ανθρωπιστικής λύσης

Παρά την εξαιρετικά μεγάλη σημασία τους για την πορεία των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, οι Αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στη σημερινή διάσκεψη των Παρισίων.

Διεθνής διάσκεψη των Παρισίων για τη Γάζα

Στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τους άμαχους στη Γάζα που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, συμμετέχει – με λύσεις – ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και έχει στόχο να βρεθεί τρόπος να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που παραμένει εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα, στον οποίο εκτός από μαχητές της Χαμάς, κατοικούν κυρίως φιλειρηνικές οικογένειες Παλαιστινίων, άμαχοι και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παιδιών.

Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά να αποτελέσει μέρος της ανθρωπιστικής ανακούφισης

Η Ελλάδα επιδιώκει και προσβλέπει στην ενεργή συνδρομή δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα – μια λεπτή λωρίδα γης στο ΝΔ Ισραήλ που βρέχεται από θάλασσα – σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Κύπρο.

Η διάσκεψη θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια κοινή εκτίμηση για την κατάσταση στον Παλαιστινιακό θύλακα και “να κινητοποιήσει όλους τους εταίρους και τους δωρητές για να απαντήσουν σε αυτές τις ανάγκες”, σύμφωνα με σύμβουλο του Γάλλου προέδρου. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα: Το πρώτο είναι η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενέργεια – “ένα περίπλοκο ζήτημα διότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας” – και το άλλο είναι οι δεσμεύσεις για δωρεές καθώς και συζητήσεις «για την ανθρωπιστική πρόσβαση» στον θύλακα.

Παρουσίαση του σχεδίου για θαλάσσιο διάδρομο από τον Κύπριο πρόεδρο

Λαμβάνοντας τον λόγο στη διεθνή διάσκεψη, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε ενώπιον των συμμετεχόντων ηγετών την πρόταση δημιουργίας του θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Εξηγώντας, ότι η Κύπρος είναι η πλησιέστερη Ευρωπαϊκή χώρα στη Γάζα, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κόμβο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα μετασταθμεύει στην Κύπρο, θα ελέγχεται με βάση τους συμφωνηθέντες ελέγχους (ασφαλείας, όπλων, επιτρεπόμενων ειδών κ.α.) και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία που θα έχουν την απαραίτητη προστασία, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ.Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή πρόταση έχει κωδικοποιηθεί σε ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων, το οποίο συντάχθηκε με τη συνδρομή και άλλων κρατών που εμπλέκονται στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία κ.α.. Σε ό,τι αφορά στην επίλυση της κρίσης, ο πρόεδρος της Κύπρου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε το πρωί στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Ιμπραήμ Στάγιεχ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

“Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα”, είπε ο κ.Μαρινάκης, για να προσθέσει πως “ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή και με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, ότι ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε την επίσημη θέση της Ελλάδος πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό και μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του τελευταίου, είναι η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, τονίζοντας «τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών”.

Παρουσιολόγιο της διάσκεψης

Μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου θα παραστούν στη διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια, Ούζρα Ζέγια.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο κ.Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη Γαλλική προεδρία. Επίσης, την Τρίτη ο κ.Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά την εξαιρετικά μεγάλη σημασία τους για την πορεία των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, οι Αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στη σημερινή διάσκεψη των Παρισίων. Επιπλέον, η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της, Μοχάμαντ Ιμπραήμ Σταγιέχ και όχι από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς (γνωστός στα Αραβικά και ως Αμπού Μαζέν), ενώ η Αίγυπτος – εξαιρετικά σημαντικά χώρα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, λόγω συνοριακής γειτνίασης και ελέγχου του κρίσιμου μεθοριακού περάσματος της Ράφα στη Νότια Γάζα – θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.

Η διάσκεψη αντικατοπτρίζει τη συνισταμένη των προθέσεων των χωρών που ενδιαφέρονται για τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το αποτέλεσμά της αναμένουν εναγωνίως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι πασχίζουν να συνδράμουν τους Παλαιστίνιους. Δεκατρείς ΜΚΟ ζήτησαν χθες την άμεση κατάπαυση του πυρός και την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διάσκεψη δεν πρόκειται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση της μίας ή της άλλης λέξης. “Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διάσκεψης και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ”, δήλωσε Ευρωπαϊκή πηγή.

Στη Σαουδική Αραβία ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ

Σε μια παράλληλη διπλωματική δράση της Ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με το Σαουδάραβα ομόλογό του, Khalid bin Salman, όπως και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στις συναντήσεις του κ.Δένδια θα συζητηθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου και η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή