Είναι ώρα οι σύμμαχοι του Ισραήλ να μοιραστούν μαζί του “σκληρές αλήθειες” για την έκταση της “επιθετικής” του στρατιωτικής αντίδρασης απέναντι στις σφαγές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό παράπλευρων απωλειών, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαϊκές χώρες να κλιμακώνουν την ανησυχία τους για την “αναλογικότητα” των αντιποίνων αυτών.

Αυτό ανέφερε νωρίτερα στην εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο podcast (είδος διαδικτυακής ραδιοφωνικής μετάδοσης) “Power Play” του Politico νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, θέμα που όμως το έγκυρο ΜΜΕ “ανεβάζει” σήμερα, πιθανότατα λόγω της διεθνούς διάσκεψης των Παρισίων που οργανώνει για τη Γάζα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

“Αν και αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης. Επισημαίνοντας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξ αρχής στήριξε το Ισραήλ αναφορικά με την αντεπίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ταυτόχρονα πως οι χώρες-μέλη έχουν εκφράσει “μια αυξημένη ανησυχία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές που ακολούθησαν έξω από τη Γάζα”.

“Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει με αυτήν την πολύ, πολύ επιθετική στρατιωτική εκστρατεία, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την αναλογικότητα της Ισραηλινής απάντησης”, είπε, για να προσθέσει πως “Μιλάω ως φίλος του Ισραήλ… Και νομίζω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες σε φίλους“.

Ο κ.Μητσοτάκης εστίασε μεταξύ άλλων στην “επόμενη ημέρα” και στην ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίως αποδεκτής πολιτικής λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων. “Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ελλάδα, Μεταναστευτικό και Τουρκία

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε “σκληρή αλλά δίκαιη” τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα, η οποία μάλιστα συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τα Τουρκικά παράλια. Δήλωσε πως αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδος να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της και να ζητά την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε. γι’ αυτό. “Λαμβάνουμε πολλή Ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η Ευρωπαϊκή βοήθεια να μην στερέψει τα επόμενα χρόνια”, είπε.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, επεσήμανε την “αλλαγή ύφους” τους τελευταίους μήνες, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί τρόπος συνεργασίας. “Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες”, είπε, για να προσθέσει: “Υπάρχουν win-win τομείς που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί”.

Για τη θέση της Ελλάδος στον κόσμο, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το ότι η χώρα κατάφερε να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της και μετά από “αρκετές διεθνείς επιθέσεις” κατά τη διάρκεια περασμένων ετών, η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το “προβληματικό παιδί” της Ευρώπης, όπως είπε.