Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια/βαρέλι – Ο ρόλος της ζήτησης

Φόβοι για άνοδο της τιμής του πετρελαίου λόγω Ερυθράς Θάλασσας. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η παραγωγή των ΗΠΑ, αδύναμη του ΟΠΕΚ+

Μετά τις τιμές της Τρίτης (7/11) που βρέθηκαν κοντά στα 80 δολάρια/βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου σήμερα υποχώρησε στα 79,93 δολάρια/βαρέλι δίνοντας μια ανακούφιση από τον πανικό που δημιουργήθηκε από την κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά την ίδια στιγμή προβληματίζει η ζήτηση.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη (8/11) οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, λόγω της ανησυχίας για τη μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 1,68 δολάρια ή 2%, στα 79,93 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό έχασε 1,78 δολάρια ή 2,3%, φθάνοντας στα 75,59 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

«Η αγορά ανησυχεί σαφώς λιγότερο για το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και αντ’ αυτού εστιάζει στη μείωση της ζήτησης», ανέφεραν οι Warren Patterson και Ewa Manthey, αναλυτές της ING bank, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της αγοράς αργά την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί, σύμφωνα με την Διεθνή Eπιτροπή Ενέργειας (ΕΙΑ).

Η EIA αναμένει τώρα ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια φέτος, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 100.000 βαρέλια.

Ο οργανισμός προβλέπει επίσης ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 200.000 βαρέλια ημερησίως σε 900.000 βαρέλια κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2024 υπό τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν ότι οι θαλάσσιες καθαρές εξαγωγές πετρελαίου από έξι χώρες του ΟΠΕΚ, που ανακοίνωσαν σωρευτικές περικοπές παραγωγής ύψους 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τον Απρίλιο του 2023, παραμένουν μόλις 0,6 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου.

Προβληματίζει η ζήτηση

Τα στοιχεία στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, προκάλεσαν επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της ζήτησης. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη τον Οκτώβριο, αλλά οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, αυξάνοντας τους φόβους για χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή