Πετρέλαιο: Πού κινούνται οι τιμές μετά τα χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Όταν το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι πριν από λίγες ημέρες, η στρατιωτική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ήταν η άμεση αφορμή.

Σε νέα φάση μπαίνει η αγορά πετρελαίου μετά τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια δημιουργώντας το ερώτημα κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη γενική εικόνα.

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια της Ρωσίας έχουν πληγεί από ουκρανικά drones, θέτοντας εκτός λειτουργείας το 11% της ικανότητας διύλισης της Ρωσίας, με βάση εκτιμήσεις. Και όπως είπε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας drone, Terminal Autonomy, «θα επικεντρωθούμε εκεί που πονά περισσότερο την Ρωσία, και αυτό είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της». Το θέμα όμως είναι ότι μπορεί να «πονέσει» και η άνοδος των τιμών πετρελαίου, σε μία περίοδο που η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει κερδηθεί και η επανεμφάνιση των ενεργειακών πιέσεων έδωσε το στίγμα της στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν βγει από το στενό πλαίσιο διακύμανσης που ακολουθούσαν από τις αρχές του έτους, καθώς αναζωπυρώνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς ενέργειας, την ώρα που τα βελτιωμένα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις πωλήσεις λιανικής στην Κίνα παραπέμπουν σε αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Ήδη, η Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου για να διασφαλίσει την επάρκεια της εγχώριας προσφοράς εν όψει της αύξησης της ζήτησης για καύσιμα καθώς βελτιώνεται ο καιρός.

Τα χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια έχουν ωθήσει σε άνοδο τις τιμές βενζίνης και ντίζελ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης, παρότι το κόστος καυσίμων στην αντλία στην Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα. Η χώρα ωστόσο μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές της σε βραχυπρόθεσμα ορίζοντα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο δηλώσεις από κορυφαίους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, διεκόπη ωστόσο η άνοδος των τελευταίων ημερών με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα το αργό στη Νέα Υόρκη να υποχωρεί κάτω από τα 82 δολάρια λίγον πριν από το ανακοινωθέν της Fed από τα 83 δολάρια που κινείτο το πρωί και το brent να διολισθαίνει κάτω από τα 86 δολάρια από τα 87 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες. Και οι δύο τιμές κατέγραφαν πτώση 2% και 1,6% αντίστοιχα.

Η τιμή βενζίνης στις ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλό έξι μηνών, καθώς αυξάνονται οι μετακινήσεις και συνεπώς και η ζήτηση για καύσιμα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο. Στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές ντίζελ έχουν ενισχυθεί, παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά του Φεβρουαρίου μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, εάν πληγούν οι εγκαταστάσεις διύλισης στο Κιρίσι, κάτι που εν δυνάμει θα μείωνε περισσότερο από 150.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή ντίζελ που προορίζεται για εξαγωγές. Επίσης, μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργούνταν σε περίπτωση που προέκυπταν δυσλειτουργίες στα τέρμιναλ εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ή στη Βαλτική, εξέλιξη ωστόσο, που σύμφωνα με αναλυτές, θα ασκούσε περαιτέρω πιέσεις στις σχέσεις του Κιέβου με τους Δυτικούς συμμάχους καθώς ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα ήταν σημαντικός, τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία και οι τιμές καυσίμων είναι ο δεύτερος βασικότερος παράγοντας μετά τις τιμές καταναλωτικών αγαθών που θα επηρεάσει την ψήφο των Αμερικανών.

Οι τιμές πετρελαίου κινούνταν τις τελευταίες ημέρες στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου τις τελευταίες συνεδριάσεις, με βασικό ρυθμιστή τους κινδύνους σε επίπεδο προσφοράς σε μία περίοδο που ή αγορά είναι ήδη σφιχτή από τις επιπλέον εθελοντικές μειώσεις παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+. Με βάση υπολογισμούς του Reuters, η ικανότητα διύλισης σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχει επηρεαστεί κατά 7% ή κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως η παγκόσμια προσφορά σε διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου και να ενισχυθεί η τιμή αργού κατά 3 δολάρια το βαρέλι.

Όμως ακόμη και στην περίπτωση που δεν επηρεαστεί άμεσα η ρωσική προσφορά αργού, ενδεχομένως να συνεχιστεί ο αντίκτυπος στις τιμές από τα αυξανόμενα περιθώρια κέρδους τω διυλισμένων προϊόντων, σύμφωνα με αναλυτή της SEB Research. O αναλυτής της UBS, Tζιοβάνι Σταβνόβο, βλέπει την τιμή brent να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δολαρίων το βαρέλι σστη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Από την άλλη, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), ενώ μέχρι πρότινος έβλεπε πλεόνασμα στη διεθνή αγορά πετρελαίου για φέτος, τώρα αναμένει έλλειμμα το οποίο θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις των πρόσφατων κερδών είναι ένας λόγος διόρθωσης των τιμών μετά το πρόσφατο ράλι, ενώ νευρικότητα επικρατεί και εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed σήμερα το βράδυ.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή