«Φωνάζει ότι χρειάζεται ανάσες» η ελληνική Κεφαλαιαγορά

Του Πέτρου Στεριώτη—
Με τον Τραπεζικό Δείκτη του ΧΑ να παλινδρομεί αλλά και να «διστάζει να καθαρίσει» το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, η ελληνική Κεφαλαιαγορά -«παγκόσμιος πρωταθλητής» σε επίπεδο φετινών αποδόσεων- «φωνάζει ότι χρειάζεται ανάσες» για να αφομοιώσει τα εκπληκτικά κέρδη των τελευταίων μηνών.
  • Εκτιμούμε ότι θα βρεθεί η αφορμή για να υπάρξει χρονικής ή ποσοτικής φύσεως «συμμάζεμα» και αποκλιμάκωση των υπεραγορασμένων (overbought) ταλαντωτών της.

Σε μακρόπνοο επίπεδο, οι προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών παραμένουν ευοίωνες εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία νομοτελειακά θα επιφέρει νέο «κύμα» ξένων επενδυτικών εισροών.

  • Το σημαντικότερο είναι οι Θεσμικοί Επενδυτές που θα κινητοποιηθούν στο ελληνικό «ταμπλό» να αποφύφουν τις «μικρο-επενδυτικές πρακτικές» της γρήγορης κατοχύρωσης κερδών, της υπερ-μόχλευσης και των πανικόβλητων stoploss, όποτε και αν τεθεί τέτοιο θέμα.

Στην παρούσα φάση, βλέπουμε το ελληνικό δεκαετές να έχει την ίδια (ή και οριακά χαμηλότερη) απόδοση (yield) από το αντίστοιχο αμερικάνικο, αλλά -Θεός φυλάξοι- μην θεωρήσουμε από αυτή την μέτρηση και μόνο ότι «ισοφαρίσαμε» την μεγαλύτερη Οικονομία του πλανήτη!!!

  • Σε διεθνές επίπεδο, οι Αγορές ευελπιστούν ότι το τέλος του «κύκλου» των επιτοκιακών αυξήσεων πλησιάζει, όμως η ανεστραμμένη καμπύλη των ομολογιακών αποδόσεων (inverse yield curve) απεικονίζει την έμπρακτη ανησυχία των Αγορών ότι οι Kεντρικές Τράπεζες, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουν οικονομική ύφεση τουλάχιστον στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, οι νομισματικές Αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα με τεράστιο διακύβευμα: υψηλότερα επιτόκια με στόχο την «τελική επικράτηση στη μάχη» τους κατά του πληθωρισμού ή ηπιότερη στάση προς αποφυγήν της οικονομικής επιβράδυνσης.

  • Αρκεί ένα λάθος πολιτικής, υπό τη μορφή της παρατεταμένης νομισματικής σύσφιξης, για να προκαλέσει νέο «κύκλο» απωλειών που θα συνδέονταν με την πιστωτική συρρίκνωση και θα προκαλούσαν τη λεγόμενη «ανώμαλη προσγείωση» της παγκόσμιας Οικονομίας.

Ήδη, η ύφεση «χτύπησε την πόρτα» της Ευρωζώνης (διολίσθησε τεχνικά σε ύφεση το προηγούμενο τρίμηνο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτίμηση των χρηματιστηριακών επενδύσεων στη Γηραιά Ήπειρο

Σαν να μην έφθαναν τα ερωτήματα περί νομισματικής πολιτικής, ανασφάλεια προκαλεί το βασιζόμενο σε μετοχές τεχνολογικής αιχμής (βλ. τεχνητή νοημοσύνη κλπ) πρόσφατο ράλι της Wall Street,

  • και ενώ, παράλληλα, η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη εθνική Οικονομία νιώθει καυτή την «ανάσα» των υπό επιβράδυνση αναπτυξιακών της ρυθμών (βλ. μεταποιητική δραστηριότητα),
  • και ενώ υψηλά στην μακροοικονομική ειδησεογραφία παραμένουν οι εμπορικές διαφορές της έναντι των ΗΠΑ.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είμαι στη διάθεση σας στο e-mail

[email protected]

Καμία δημοσίευση για προβολή