Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία παραμένει υψηλότερος από το στόχο της κεντρικής Τράπεζας

Ο δομικός πληθωρισμός καταναλωτή της Ιαπωνίας ξεπέρασε τις προβλέψεις του Μαΐου και ένας δείκτης που δεν περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 42 ετών.

Η αύξηση οφείλεται στις σταθερές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των καθημερινών αναγκών.

Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει τα ενεργειακά είδη, αυξήθηκε κατά 3,2% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι, λιγότερο από το 3,4% του Απριλίου, αλλά υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς για αύξηση 3,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός καταναλωτή έχει πλέον παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για 14 συνεχόμενους μήνες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την άποψή της ότι ο πρόσφατος πληθωρισμός που οφείλεται στο κόστος θα αποδειχθεί προσωρινός.

Ο δείκτης που δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τροφίμων και τα καύσιμα – που παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ως βασικό βαρόμετρο των τάσεων των τιμών που βασίζονται στην εγχώρια ζήτηση – αυξήθηκε κατά 4,3% τον Μάιο, μεγαλύτερη από την αύξηση 4,1% του Απριλίου και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 1981.

Ενώ τα ενεργειακά κόστη μειώθηκαν κατά 8,2% τον Μάιο σε ετήσια βάση λόγω της επίδρασης των κρατικών επιδοτήσεων, ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε στο 9,2% τον περασμένο μήνα από 9,0% τον Απρίλιο.

Οι χρεώσεις δωματίων ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 9,2% τον Μάιο, σημάντικη αύξηση σε σχεση με το 8,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένδειξη ότι η ισχυρή τουριστική ζήτηση επιτρέπει στους φορείς να αυξάνουν τις τιμές.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο βασικός ΔΤΚ στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, που θεωρείται κορυφαίος δείκτης των τάσεων σε εθνικό επίπεδο, θα αυξηθεί κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο μετά από αύξηση 3,2% τον Μάιο.

Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η Τράπεζα της Ιαπωνίας να αλλάξει τις προβλέψεις της για τις τιμές στην επόμενη τριμηνιαία αναθεώρησή της τον Ιούλιο, αν και ο τερματισμός των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων είναι απίθανος, λένε οι αναλυτές.

«Ο πληθωρισμός παραμένει συντριπτικά καθοδηγούμενος από την προσφορά», δήλωσε οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

«Με μια οικονομία που εξακολουθεί να είναι μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, οι τροποποιήσεις πολιτικής παραμένουν μακριά».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kazuo Ueda τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί χαλαρή πολιτική έως ότου ο πληθωρισμός είναι βιώσιμος γύρω στο 2% και συνοδεύεται από αυξήσεις μισθών. Έχει επίσης πει ότι ο δομικός πληθωρισμός καταναλωτή θα επιβραδυνθεί κάτω από το 2% μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αν και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη.

Στις τελευταίες προβλέψεις της που έγιναν τον Απρίλιο, η Τρ. της Ιαπωνίας ανέμενε ότι ο δομικός πληθωρισμός καταναλωτή θα φτάσει το 1,8% το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2024.

Με πληροφορίες του Reuters

 

Καμία δημοσίευση για προβολή