Ποιά θα είναι η ζημιά στην ελληνική οικονομία φέτος – Τι προβλέπεται για την ύφεση. Ποιό το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής

    Οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%
    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Οι προβλέψεις του ΑΕΠ με βάση τις τωρινές συνθήκες: Ύφεση 8% για την Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει πτώση του ΑΕΠ  κατά μέσο όρο 9,1%.  Ελαφρά χαμηλότερες οι εκτιμήσεις του για την  ύφεση από αυτές της Κομισιόν και του ΔΝΤ οι οποίοι προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας μας 10%. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις για την  ύφεση της Ελληνικής οικονομίας από Οργανισμούς και Χρηματοπιστωτικούς φορείς έχουν εύρος από 4% έως 10%.

    Πόσο υπολογίζονται οι ζημιές του 2020: Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις δείχνουν απώλειες έως και 15 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες κυρίως θα προκύψουν λόγω προβλημάτων του Τουριστικού κλάδου. Η τόσο μεγάλη και χρόνια εξάρτηση μας από έναν εποχικό κλάδο ο οποίος μάλιστα θα αργήσει να ανακάμψει εγείρει προβληματισμούς αλλά και ευκαιρίες ανασυγκρότησης ενός νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια  Παγκόσμια ιστορική ύφεση η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος αύξησης των κρουσμάτων.

    Tα  βήματα δημοσιονομικής πολιτικής σε περιόδους κρίσης

    Στο πρώτο στάδιο, οι αρμόδιοι χάραξης οικονομικής πολιτικής προτείνουν παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης. Στη δεύτερη περίοδο της σταδιακής ανασυγκρότησης, οι πιο πολλές χώρες θα έχουν κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο για την επανεκκίνηση της  οικονομίας. Στο τρίτο στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή  αποτελεί προτεραιότητα. Συνίσταται προσεκτικός σχεδιασμός  για να μην υπάρχει κίνδυνος  επιστροφής στη λιτότητα.

    Τα παραπάνω στάδια, αφορούν το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε περιόδους ύφεσης, ωστόσο η υγειονομική κρίση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Μια  ιδιαιτερότητα, στην οποία αναφέρθηκε ο  Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είναι πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προκλήσεων που έχουν προκύψει από την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Μάλιστα είπε πως πρέπει οι ψηφιακές επιχειρήσεις να φορολογούνται όταν έχουν κέρδη και πως αυτό μπορεί να καθιερωθεί μέσω της επιβολής ενός παγκόσμιου φόρου προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

     

     

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή