Πιο απαισιόδοξη για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ δηλώνει η Κεντρική Τράπεζα των Εμιράτων

Η οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) θα είναι πολύ μικρότερη φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί μόλις κατά 2% μέσα στο 2019, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 3,5%, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Το ΔΝΤ βλέπει ανάκαμψη στο 2,8% από 1,7% πέρυσι, σύμφωνα με τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές του Απριλίου, τις οποίες το Ταμείο δημοσιοποίησε. Σε ανακοίνωση στις 2 Μαΐου, το ταμείο ανέφερε ότι «η ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί το 2% φέτος και να προσεγγίσει το 3% το 2020-21».

Η οικονομία της χώρας που είναι βασισμένη στην άντληση κι εμπορία πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί κατά 2,7%. Το ποσοστό αυτό συνιστά μια αναθεώρηση προς τα κάτω, σε σχέση με το 3,7%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ. Η οικονομία της χώρας -εάν εξαιρεθεί το πετρέλαιο- θα αυξηθεί κατά περίπου 1,8%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%, πρόσθεσε.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε την επιβράδυνση της παραγωγής πετρελαίου ως υποχώρηση στην οικονομία, με δεδομένη την πρόβλεψη παραγωγής αργού στα 3,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019 από ένα μέσο όρο 3,3 εκατομμυρίων το δ τρίμηνο του 2018. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι του έχουν μειώσει τις προμήθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφοράς και έχουν προτείνει να οι περικοπές στην παραγωγή να επεκταθούν και πέραν του Ιουνίου.

users_iqjWHBFdfxIU_i796yQrj.MFI_v0_piFq5T3pJF0qzS8rF9LjsWaQ_-1x-1.png

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ