Πλήγμα στη δημοτικότητα του Νετανιάχου προκαλούν οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στο Ισραήλ- Φόβοι για την ασφάλεια της χώρας λόγω των αναταραχών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεχθεί πλήγμα στις δημοσκοπήσεις μετά τη δικαστική αναμόρφωση που εισήχθη από τη σκληρή δεξιά κυβέρνησή του, η οποία πυροδότησε τη σοβαρότερη εσωτερική κρίση του.

Έρευνες από δύο κύρια ισραηλινά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειξαν ότι εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, ο αριθμός των εδρών που κατέχει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου στο κοινοβούλιο της Κνεσέτ των 120 εδρών θα μειωθεί από 64 σε 52 ή 53.

Οι έδρες που κατέχει το κόμμα Λικούντ του 73χρονου πρωθυπουργού θα μειωθούν από 32 σε 28, σύμφωνα με το N12 News, και σε 25, σύμφωνα με το Reshet 13 στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αργά την Τρίτη.

Τη Δευτέρα, ο εθνικιστικός-θρησκευτικός συνασπισμός, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ψήφισε νομοθεσία για τον περιορισμό ορισμένων εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, παρά τις διαδηλώσεις στους δρόμους και την αποδοκιμασία από τον ισχυρότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν η πρώτη επικύρωση ενός νομοσχεδίου που αποτελεί μέρος των αλλαγών στο δικαστικό σώμα που ο Νετανιάχου θεωρεί απαραίτητες για να εξισορροπήσει τις εξουσίες και να σταματήσει την υπερβολή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι επικριτές λένε ότι απειλεί τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ και την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, πιθανώς με το βλέμμα στραμμένο σε μια υπόθεση διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο ίδιος. Ο Νετανιάχου το αρνείται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την ψηφοφορία στην Κνεσέτ και ζήτησαν συναίνεση, αλλά δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρακτικές συνέπειες, εκθέτοντας τα όρια της επιρροής του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον επί μακρόν δεξιό ηγέτη.

Σε μια άνευ προηγουμένου δημόσια πολιτική αντίδραση, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Δευτέρας, οι γιατροί κήρυξαν απεργία την Τρίτη και ορισμένοι έφεδροι του στρατού αντιστέκονται στις επιστρατεύσεις.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις στους δρόμους υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό μέχρι την Τετάρτη, καθώς η Κνεσέτ πλησίαζε σε μια μακρά θερινή διακοπή από τις 30 Ιουλίου. Οι βουλευτές συνεδριάζουν εκ νέου στα μέσα Οκτωβρίου και ο Νετανιάχου έχει θέσει τον Νοέμβριο ως στόχο συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, η Χισταντρούτ, το οποίο είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για έναν συμβιβασμό μεταξύ του συνασπισμού του Νετανιάχου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απείλησε με απεργιακές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω νομοθεσία χωρίς συμφωνία.

Εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του Ισραήλ από ζητήματα ασφαλείας, ο στρατός αναγνώρισε την αύξηση των αιτημάτων των εφέδρων να σταματήσουν την υπηρεσία και είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ετοιμότητά του.

Στην πρώτη γνωστή πειθαρχική δράση του στρατού μετά τις διαμαρτυρίες, σε έναν έφεδρο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 σέκελ (270 δολάρια) και σε έναν άλλο ποινή φυλάκισης 15 ημερών με αναστολή επειδή αγνόησε τις κλήσεις.

Οι ηγέτες των διαδηλώσεων λένε ότι όλο και περισσότεροι έφεδροι δεν θα παρουσιαστούν για υπηρεσία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της.

Οι εχθροί του Ισραήλ έχουν συγκαλέσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου για να εξετάσουν την αναταραχή και πώς θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν, δήλωσαν πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις στο Reuters.

Η κρίση έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και αυξανόμενων τριβών με τη λιβανέζικη σιιτική ομάδα Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από τον μεγάλο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν.

Η κρίση έχει επίσης πλήξει σκληρά την οικονομία,  προκαλώντας φυγή ξένων επενδυτών, αποδυναμώνοντας το σέκελ και διακινδυνεύοντας απεργίες.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Καμία δημοσίευση για προβολή