Ποιες κυρώσεις; Το ρωσικό αέριο έχει 55% μερίδιο στην ελληνική αγορά

Δυναμική επιστροφή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα καταγράφουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, με τα στοιχεία κατανάλωσης για το πρώτο τρίμηνο να σηματοδοτούν την επιστροφή της αγοράς φυσικού αερίου σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του Διαχειριστή (ΔΕΣΦΑ) το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 από το σημείο εισόδου φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστροεισάγεται ρωσικό αέριο – οι ποσότητες ήταν 7,25 TWh, καλύπτοντας το 43,8% των συνολικών εισαγωγών. Μάλιστα ήταν αυξημένες κατά 113,86% από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα από τη Ρωσία ανήλθαν σε 1,91 TWh και ήταν περισσότερες κατά 81,90% από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι ποσότητες αυτές του ρωσικού φυσικού αερίου αντιστοιχούσαν στο 55,34% του συνόλου των εισαγωγών οι οποίες για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 16,55 TWh.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΕΣΦΑ την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 εκφορτώθηκαν περίπου 6,93 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 9,51TWh από 13 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Πάνω από 65% των εν λόγω ποσοτήτων LNG προήλθαν από τις ΗΠΑ, αγγίζοντας τις 4,54TWh, έναντι 3,98TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ακολούθησαν οι εισαγωγές από την Ρωσία (1,91TWh) και την Αλγερία (0,48 TWh).

Ως προς τη συμβολή των υπόλοιπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου της Νέας Μεσημβρίας, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο που μεταφέρεται από το αγωγό TAP, κάλυψε το 17,5% των εισαγωγών(2,90TWh). Τέλος, μηδενικές εμφανίζονται οι ροές από τους Κήπους του Έβρου(Ελληνοτουρκικά σύνορα).

Οι εξαγωγές κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών φυσικού αερίου της Βουλγαρίας από την Τουρκία. Αντίθετα, σημαντική αύξηση καταγράφηκε στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 30,91%, που άγγιξε τις 16,22 TWh από τις 12,39 TWh το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ποιοι καταναλώνουν αέριο

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τo ΔΕΣΦΑ, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 55,49% της εγχώριας ζήτησης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ζήτηση από τους ηλεκτροπαραγωγούς αυξήθηκε κατά 29,5%, φτάνοντας στις 9,00 TWh από 6,95 TWh, την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική αύξηση κατά 237,84%,σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, καταγράφηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, που ανήλθε σε 2,5T Wh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 15,41% της εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κινήθηκε στο επίπεδο των 4,72 ΤWh, αυξημένη κατά 0,43% συγκριτικά με πέρσι,καλύπτοντας το 29,10%της συνολικής ζήτησης.

Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και με αυξημένη ευελιξία στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (ThirdPartyAccess TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

Καμία δημοσίευση για προβολή