“Πόλεμος” ΗΠΑ – Κίνας για τους ημιαγωγούς* και στη μέση η ανοχύρωτη Ευρώπη. Γιατί αναστατώνεται διεθνώς η οικονομία και η παραγωγή

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται «σταθερά» στους ελέγχους εξαγωγών που ανακοίνωσε η Κίνα για το γάλλιο και το γερμάνιο, τα μέταλλα που απαιτούνται για την παραγωγή ημιαγωγών και επίσης χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα και καλώδια οπτικών ινών ειδών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συμβουλευτεί τους εταίρους της και συμμάχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. προμηθεύεται το 71% των αναγκών της σε γάλλιο από την Κίνα και το 45% σε γερμάνιο.

Η Κομισιόν ενδέχεται να εναντιωθεί στην κινεζική απόφαση μέσω του ΠΟΕ. Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια και στο μεταξύ θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του μπλοκ για μια πράσινη οικονομία.

«Η Ευρώπη σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για μια σειρά από καθαρές τεχνολογίες και βασικά εξαρτήματα, συνεπώς μια κλιμάκωση αυτών των εντάσεων ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερη την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης», δήλωσε ο Ταλιαπιέτρα αναφερόμενος στο Green Deal.

Οι έλεγχοι των εξαγωγών

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα έθεσε ελέγχους εξαγωγών . Η απότομη ανακοίνωση των ελέγχων από την 1η Αυγούστου ώθησε τις εταιρείες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες και αυτό ανέβασε τις τιμές παραγωγής.

  • Το γερμάνιο χρησιμοποιείται σε τσιπ υπολογιστών υψηλής ταχύτητας, πλαστικά και σε στρατιωτικές εφαρμογές όπως συσκευές νυχτερινής όρασης, καθώς και σε αισθητήρες δορυφορικών εικόνων. Το γάλλιο χρησιμοποιείται σε συσκευές ραντάρ και ραδιοεπικοινωνίας, δορυφόρους και LED.

“Αυτές οι ενέργειες υπογραμμίζουν την ανάγκη διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να το αντιμετωπίσουν και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Η κίνηση της Κίνας, που αρμόδιοι αξιωματούχοι της την δικαιολόγησαν ως μέτρο προστασίας της εθνικής ασφάλειας, θεωρήθηκε από οικονομικούς αναλυτές ως απάντηση στην κλιμάκωση των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να περιορίσει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας.

Η ανακοίνωση έγινε την παραμονή της γιορτής της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και λίγο πριν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επισκεφθεί το Πεκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσης ανησυχία, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση των ελέγχων σε υλικά όπως το λίθιο θα ήταν «προβληματική».

Η υπόθεση αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας που κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με ζητήματα όπως οι εμπορικοί δασμοί, η προέλευση της πανδημίας COVID-19, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι ισχυρισμοί για κατασκοπεία και ο τεχνολογικός ανταγωνισμός.

Ποιος έχει το “πάνω χέρι”

«Η κίνηση της Κίνας είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του ποιος έχει το πάνω χέρι σε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε ο ερευνητής του Bruegel Σιμόνε Ταλιαπιέτρα. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να απεξαρτηθεί από τις εφοδιαστικές αλυσίδες μετάλλων της Κίνας, επομένως αυτό είναι πραγματικά μια ασύμμετρη εξάρτηση», συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

  • Ηδη η Ε.Ε. πήρε ένα δύσκολο μάθημα πέρυσι, όταν μετά την εισβολή στην Ουκρανία έσπευσε να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ στο μεταξύ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και υπήρξαν ανησυχίες για κατάρρευση ολόκληρων κλάδων. Η κατάσταση αυτή μάλιστα έσπειρε διχασμό στο μπλοκ, καθώς τα κράτη-μέλη αδυνατούσαν επί πολύ καιρό να συμφωνήσουν για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσουν απέναντι στη Ρωσία.

Η ίδια δυναμική αναδύεται τώρα όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα, καθώς ορισμένες χώρες αρνούνται να διακινδυνεύσουν τις εμπορικές σχέσεις τους με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς.

Εξάλλου τα οφέλη της σχέσης για την Ε.Ε. είναι τεράστια και από άποψη εξαγωγών. Ενδεικτικά, η Κίνα είναι μεγάλη αγορά για τον ευρωπαϊκό τομέα αυτοκινήτων, φαρμακευτικών και μηχανημάτων. Μάλιστα, οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούν δεκάδες εργοστάσια στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ, όμως, έχουν ασκήσει έντονη πίεση στην Ευρώπη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Πεκίνο, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει υποστηρίξει ότι το μπλοκ οφείλει να απεξαρτηθεί από την Κίνα, χωρίς να διακόψει πλήρως τους μεταξύ τους δεσμούς.

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τι είναι ο ημιαγωγός(*);

Ο ημιαγωγός είναι ένα υλικό που έχει ορισμένες μοναδικές ιδιότητες στον τρόπο που αντιδρά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι ένα υλικό που έχει πολύ μικρότερη αντίσταση στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος σε μία κατεύθυνση από την άλλη. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα ενός ημιαγωγού είναι μεταξύ ενός καλού αγωγού (όπως ο χαλκός) και ενός μονωτή (όπως το καουτσούκ). Ως εκ τούτου, το όνομα ημιαγωγός. Ο ημιαγωγός είναι επίσης ένα υλικό του οποίου η ηλεκτρική αγωγιμότητα μπορεί να μεταβληθεί (ονομάζεται ντόπινγκ) μέσω διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, των εφαρμοζόμενων πεδίων ή της προσθήκης ακαθαρσιών.

Ενώ ένας ημιαγωγός δεν είναι εφεύρεση και κανείς δεν εφευρέθηκε το ημιαγωγό, υπάρχουν πολλές εφευρέσεις οι οποίες είναι συσκευές ημιαγωγών. Η ανακάλυψη υλικών ημιαγωγών επέτρεψε τεράστιες και σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών. Χρειαζόμασταν ημιαγωγοί για τη μικρογραφία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τμημάτων του υπολογιστή. Χρειαζόμασταν ημιαγωγούς για την κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων όπως διόδους, τρανζίστορ και πολλά φωτοβολταϊκά κύτταρα .

Τα υλικά των ημιαγωγών περιλαμβάνουν τα στοιχεία πυρίτιο και γερμάνιο και ενώσεις αρσενικού γαλλίου, θειούχου μολύβδου ή φωσφιδίου του ινδίου. Υπάρχουν πολλοί άλλοι ημιαγωγοί, ακόμη και ορισμένα πλαστικά μπορούν να γίνουν ημιαγωγικά, επιτρέποντας πλαστικές δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) οι οποίες είναι εύκαμπτες και μπορούν να χυτευθούν σε οποιοδήποτε επιθυμητό σχήμα.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή