Πόλεμος κατά της Χαμάς: Η κόλαση θα κρατήσει από έξι εβδομάδες έως έξι μήνες. Ποιοί είναι οι στόχοι του Ισραήλ για τη Λωρίδα

Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς «θα διαρκέσει επί πολλούς μήνες ακόμη» λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα και άρματα μάχης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε αυτό που αποκαλεί δεύτερη και μεγαλύτερη φάση του πολέμου του κατά της Χαμάς – μια πιο προσεκτική προσέγγιση από αυτή που είχε υποσχεθεί μετά την (τρομοκρατική) επίθεση της μαχητικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι.

Αντί για μια μαζική χερσαία εισβολή, ο στρατός ξεκίνησε αργά, ακολουθώντας μια προσέγγιση μέρα με τη μέρα με βάση τις πιθανές απώλειες, τις ανησυχίες για την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Χεζμπολάχ στο βορρά και τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η προσδοκία είναι η εκστρατεία να διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως έξι μήνες, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους.

Ο στόχος διαφέρει από τις προηγούμενες συγκρούσεις

Ο στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους, διαφέρει από τις προηγούμενες συγκρούσεις με τη Γάζα, όταν το σχέδιο ήταν να αφήσει τη Χαμάς κατεστραμμένη αλλά όρθια. Τώρα, η κυβέρνηση θέλει να την καταστρέψει ως οργάνωση και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον πηγή αντι-ισραηλινής βίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ευαίσθητα θέματα.

  • Το πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό παραμένει ασαφές και οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι πιέζουν το Ισραήλ να είναι πιο συγκεκριμένο σχετικά με τους στόχους του, καθώς και να σκιαγραφήσει ένα σαφές σχέδιο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Και αυτό όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ η διεθνής βοήθεια εισρέει με το σταγονόμετρο. Σύμφωνα με την εκεί υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, οι αποθήκες και τα κέντρα διανομής της λεηλατούνται καθώς η πολιτική τάξη αρχίζει να διαλύεται.

Μετατόπιση της εστίασης από τη διαπραγμάτευση για τους ομήρους

Η απόφαση να ξεκινήσει χερσαία εισβολή υποδηλώνει μια μετατόπιση της εστίασης από τη διαπραγμάτευση για τους ομήρους, από τους οποίους περίπου 230 πήρε η Χαμάς στο πλαίσιο της εισβολής της 7ης Οκτωβρίου. Υποδηλώνει επίσης την πεποίθηση ότι η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν θα αρκεστεί σε σύντομες ανταλλαγές αντί για ολοκληρωτική μάχη, η οποία θα άνοιγε μια μάχη σε δύο μέτωπα.

Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι η Χαμάς προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, λένε αξιωματούχοι, με στόχο να απελευθερώνει μόνο δύο ομήρους την εβδομάδα, ενώ απαιτούσε εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Μεταξύ των ομήρων είναι μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Πολλοί Ισραηλινοί λένε ότι η επιστροφή τους θα πρέπει να είναι η μόνη προτεραιότητα. Αλλά ο Νετανιάχου λέει ότι η χερσαία επιχείρηση θα προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων πιέζοντας τους ηγέτες της Χαμάς να σταματήσουν να αμφιταλαντεύονται. Λίγο πριν από μια συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου, επισκέφθηκε τις οικογένειες των απαχθέντων.

Σκοτώνοντας τη Χαμάς

Ο Amos Yadlin, πρώην διευθυντής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι οι στόχοι του Ισραήλ περιλαμβάνουν τη θανάτωση τουλάχιστον 10.000 πολιτοφυλάκων της Χαμάς από τους συνολικά περίπου 30.000.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συστήσει μια ομάδα, έργο της οποίας θα είναι να στοχοποιήσει κάθε ηγέτη της Χαμάς που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λένε αξιωματούχοι. Ορισμένοι έχουν ήδη σκοτωθεί, σύμφωνα με τον στρατό. Αυτό θυμίζει αυτό που έκανε το Ισραήλ μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι πήραν ομήρους Ισραηλινούς αθλητές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί από αυτούς. Το Ισραήλ έστειλε εκτελεστές σε όλο τον κόσμο για να εξουδετερώσουν εκείνους που είχαν σχεδιάσει και πραγματοποιήσει εκείνη την επίθεση.

Στόχος μια “νεκρή ζώνη” μεταξύ Ισραήλ και Γάζας

Ένας άλλος στόχος που συζητείται ευρέως είναι ότι το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας σε όποιον καταλήξει να κυβερνήσει στη θέση της Χαμάς. Σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη για να αποτρέψει οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη επίθεση, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους.

“Δεν θέλουμε να καταλάβουμε και να ελέγξουμε δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο Yadlin. “Αν θέλουμε να επιστρέψουν τα κιμπούτζιμ και οι πόλεις στη δυτική Νεγκέβ, χρειαζόμαστε μια νεκρή ζώνη”.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες εσωτερικές πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας της ασφάλειας ενόψει της 7ης Οκτωβρίου και της δικής του απροθυμίας να αναλάβει προσωπική ευθύνη. Αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα το κάνει.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, διέγραψε μια αμφιλεγόμενη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία ανέφερε ότι δεν είχε προειδοποιηθεί από τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για μια επικείμενη επίθεση της Χαμάς και τους επέρριψε την ευθύνη. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για την ανάρτηση.

“Η Χαμάς δεν πρέπει να υπάρχει”

Ο ίδιος, μαζί με πολλούς άλλους ισραηλινούς ηγέτες τα τελευταία χρόνια, είχε θεωρήσει τη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ένα σχετικά πρωτόγονο κίνημα που επιχειρεί να προσαρμοστεί στο ρόλο του ως κυβερνήτη της Γάζας. Τώρα θεωρείται ως μια πονηρή και μοχθηρή μαχητική ομάδα που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να σκοτώσει Ισραηλινούς και δεν πρέπει να της επιτραπεί να υπάρχει. Η αποτυχία του να το έχει αντιληφθεί αυτό νωρίτερα έχει δεχθεί έντονη κριτική.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εν μέρει λόγω της πίεσης των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το Ισραήλ περιορίστηκε σε εντατικούς βομβαρδισμούς από αέρος, θαλάσσης και πυροβολικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς.

Η βοήθεια στους αμάχους

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα “αυξήσουν δραματικά” την ποσότητα της βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα από την Αίγυπτο, δήλωσε ο στρατός την Κυριακή. “Η ποσότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Elad Goren στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.Είπε επίσης ότι το Ισραήλ έχει αποκαταστήσει την παροχή νερού στη νότια Γάζα και ότι η παράκτια λωρίδα δεν έχει έλλειψη τροφίμων, ενώ τα νοσοκομεία έχουν πρόσβαση σε καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, πολλοί στη Γάζα, όπου το ρεύμα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ελάχιστες, έδωσαν έναν πολύ διαφορετικό απολογισμό, λέγοντας ότι η ζωή έχει γίνει κόλαση.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή