“Πόλεμος νεύρων” από θαλάσσης και αέρος στο Αιγαίο – Με αντίNavtex αντιδρά η Αθήνα στη νέα τουρκική πρόκληση: “Αγνοήστε την παράνομη οδηγία της Άγκυρας”

Τίποτα δεν αφήνει πλέον αναπάντητο η Αθήνα, η οποία  παραμένει σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης και αντιδρά άμεσα σε κάθε νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν. Λίγη ώρα μετά τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, η χώρα μας,  με αντι-navtex που εξέδωσε κάλεσε  τους ναυτιλομένους  να αγνοήσουν την παράνομη οδηγία της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Εξίσου άμεση ήταν και η αντίδραση σε διπλωματικό επίπεδο, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών – την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διήμερη άτυπη σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ – να διαμηνύουν ότι “για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι, ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

“Οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’αόριστον” λέει ο Ακάρ

Η έκδοση της νέας Navtex, με την οποία παρατείνει τις σχεδιαζόμενες έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου δεν ήταν η μοναδική πρόκληση σήμερα. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε προαναγγείλει ότι οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’αόριστον, ενώ η Άγκυρα εξέδωσε Navtex και για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis, με την Άγκυρα να δεσμεύει περιοχή που είναι κοντά στην αρχική Navtex, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λίγο πιο βόρεια και πιο ανατολικά για να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis. Σύμφωνα με την αναγγελία, το Oruc Reis θα παραμείνει για έρευνες στην περιοχή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο φαίνεται το Oruc Reis συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο να σχολιάζει ότι «συνεχίζει την πορεία του».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξάλλου,  με νέες του δηλώσεις στο πρακτορείο «Ανατολή» τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές:

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

«Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. ‘Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους». «Όσο και να θέλετε να φέρετε από πίσω σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε πάρτε και ολο τον κόσμο μαζί σας, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Δύο επί δύο δεν κάνει πέντε, κάνει τέσσερα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως είπε, σύμφωνα με το Anadolu, «θα είμαστε χαρούμενοι να φιλοξενήσουμε τους Έλληνες ομολόγους μας εάν αποφασίσουν να κάνουν συνομιλίες τις επόμενες μέρες».

Αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών F-16 μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά μαχητικά, παρενόχλησαν δύο ελληνικά F-16 στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Το περιστατικό συνέβη ενώ τα ελληνικά μαχητικά επέστρεφαν στη Σούδα από την Κύπρο, όπου συμμετείχαν στην κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας σε διάφορα σενάρια με τα γαλλικά Rafale και σε συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις των τεσσάρων χωρών.

Ωστόσο, παρενέβησαν ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή που προχώρησαν στην άμεση αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Καμία δημοσίευση για προβολή