Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Γιατί ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή

Βομβαρδισμένη Γάζα

Μια τραγική εξέλιξη μπορεί να φέρει ανατροπές στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και σίγουρα προκαλεί έντονες αναταράξεις στη Δύση, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια αποτροπής κλιμάκωσης της κρίσης που σοβεί εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες, χωρίς καμία ένδειξη έστω και μερικής καταλαγής. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Υγείας στης Γάζα, που υπάγεται στην κυβέρνηση της Χαμάς, περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν όταν το νοσοκομείο Al-Ahli Arab Baptist της Γάζας βομβαρδίστηκε «από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις». Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σχολείο που επιβλέπει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε νωρίτερα την Τρίτη από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ως και 200 νεκροί

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι 200 με 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της Γάζας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια. Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Al Jazeera πολλοί από τους τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο φιλοξενούσε κυρίως οικογένειες εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί είχαν απευθύνει τελεσίγραφο στο προσωπικό του νοσοκομείου να απομακρυνθεί, το οποίο είχε απορριφθεί καθώς δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς των ασθενών. Πάντως, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», είπε.

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Αμπάς

Στο μεταξύ όπως μετέδωσε το πρακτορείο WAFA ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούτ Αμπάς λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ενώ ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας, Μαχμούτ Μπασάλ, δήλωσε ότι «η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία».

«Ένα νέο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την κατοχή στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί-Αραμπί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους βίαια λόγω των αεροπορικών επιδρομών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τοπικής αρχής της Γάζας.

Επίθεση και σε σχολείο

Γιατρός σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, λίγο μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί δήλωσε ότι «αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τραυματισμένα παιδιά, έγκυες μητέρες, μωρά γεννιούνται εδώ. Πάνω από 200 σοροί μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο Σίφα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πρέπει να σταματήσουν να μας στοχοποιούν». Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους με ανάρτησή του στο X/Twitter καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο και ζήτησε τόσο την «άμεση προστασία των αμάχων» όσο και την «ανάκληση των εντολών εκκένωσης που έχει δώσει το Ισραήλ».

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σχολείο που επιβλέπει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε νωρίτερα την Τρίτη από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οργισμένος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρίνι, τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. «Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο επλήγη από την ίδια τη Χαμάς, η οποία εκτόξευσε ρουκέτες προς την κατεύθυνσή του, με τον Μπένιαμιν Νετανιάχουν να δηλώσει ότι το χτύπημα προήλθε από «βάρβαρους τρομοκράτες» και όχι από τις IDF. Ωστόσο, νωρίτερα εκπρόσωπος του Ισραήλ είχε αναφέρει στο X/Twitter ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τρομοκρατική βάση της Χαμάς μέσα σε νοσοκομείο, καταγγέλοντας την οργάνωση ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ασπίδες». Επίσης, μια άλλη εκδοχή που προωθεί το Ισραήλ είναι ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο προέρχεται από ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ που έχασε τον προσανατολισμό της.

Παγκόσμιος προβληματισμός

Το περιστατικό έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, καθώς το Ισραήλ δέχεται από παντού πιέσεις να δείξει αυτοσυγκράτηση στην επιχειρήση που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στη Γάζα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σπεύδει σε Ισραήλ και Ιορδανία σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. ο βομβαρδισμός νοσοκομείου – ακόμα κι αν, όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, χρησιμοποιείται από τη Χαμάς ως καταφύγιο και οι άμαχοι ως «ασπίδες» – είναι μια πράξη εκτός κάθε αποδεκτής πολεμικής πρακτικής και πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, λειτουργεί εντελώς αρνητικά στον αραβικό κόσμο, παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεών του με το Ισραήλ και «δίνει πάτημα» σε ακραίους, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο να επιτείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ. Επίσης, μετά την άρνηση Αμπάς για συνάντηση με τον Μπάιντεν, αλλά και τη δυσφορία που εξέφρασε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, η τετραμερής που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Αμμάν αναβλήθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει.

Καμία δημοσίευση για προβολή