Πόλεμος στη Ουκρανία: Συνεχίζεται το «φύγε εσύ-έλα εσύ» στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, νέος ηγέτης της εισβολής ο «στρατηγός Αρμαγεδδών»

Πόλεμος στη Ουκρανία: Συνεχίζεται το «φύγε εσύ-έλα εσύ» στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά τείνει πολύ να γίνει πραγματικότητα: μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα έχει… ξεμείνει από στρατηγούς, έτσι όπως τους αλλάζει σαν πουκάμισα από την ηγεσία των δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Νέα αλλαγή ηγεσίας

Έτσι, μόλις τέσσερις μήνες από την τοποθέτηση του στρατηγού Γκενάντι Ζίντκο ως επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως αντικαταστάτη του στρατηγού Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, απογοητευμένος από την πορεία της επιχείρησης, αλλά και πιεσμένος από εσωτερική κριτική για τις τελευταίες μεγάλες ήττες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, επιχειρεί για άλλη μια φορά να ανακατέψει την τράπουλα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να τοποθετήσει ως υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία τον 55χρονο πτέραρχο Σεργκέι Σουροβίκιν, μετά και την ζημιά που υπέστη η γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία. Ο Σουροβίκιν είναι ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και ο άνθρωπος που οργάνωσε την Κεντρική Διεύθυνση της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ενός νέου οργανισμού στον ρωσικό στρατό, αν και ποτέ δεν ήταν διοικητής του.

«Στρατηγός Αρμαγεδδών»

Ωστόσο, ο Σουροβίκιν έγινε γνωστός από τη δράση του στη Συρία, όπου διετέλεσε διοικητής των δυνάμεων που έσπευσαν προς υποστήριξη του Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ. Μάλιστα, εκεί έλαβε και το παρατσούκλι «στρατηγός Αρμαγεδδών», καθώς φέρεται να διέταξε τον βομβαρδισμό που σχεδόν ισοπέδωσε το Χαλέπι και προκάλεσε δεκάδες θύματα. Σημειώνεται ότι ο Σουροβίκιν είχε κατηγορηθεί ότι έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών τον Αύγουστο του 1991, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στον Σουροβίκιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ, καθώς ως σήμερα ήταν ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Πούτιν για νέα αλλαγή στον επικεφαλής της επιχείρησης στην Ουκρανία υπαγορεύεται τόσο από το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα ανατολικά, στα νότια οι Ρώσοι υποχώρησαν πιο τακτικά, όσο και από τον χαρακτήρα του νέου διοικητή.

Συστημικό πρόβλημα

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο συστημικό και έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει την επιχείρηση στην Ουκρανία: απέναντι σε μικρές και ευέλικτες μονάδες που έχουν μεγάλο περιθώριο αυτενέργειας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στηρίζονται μονίμως σε κεντρικό σχεδιασμό και διοίκηση, με αποτέλεσμα να χάνεται κρίσιμος χρόνος μεταξύ της εκτίμησης της κατάστασης στο πεδίο και της εκτέλεσης του νέου σχεδιασμού, ο οποίος πάντα προέρχεται top-down.

Επίσης, δεν έχουν διαψευστεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και ο ίδιος ο Πούτιν συμμετέχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και για πολυφωνία σχετικά με το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η όλη επιχείρηση, προκαλώντας χάος, αφού δεν υπάρχει ένα μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και επιχειρησιακής ευθύνης. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η συστημική διαφθορά που παρατηρείται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, γίνεται προφανές ότι μια απλή αλλαγή ηγεσίας δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά.

Καμία δημοσίευση για προβολή