Πόλεμος στην Ουκρανία: Άσχημα τα νέα για το Κίεβο, η αμερικανική χρηματοδότηση πλέον «στέρεψε»

Τι είναι αυτό που φοβίζει την Ουκρανία και τι επιδιώκει η Ρωσία

Τα νέα για την Ουκρανία που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκαλούν ρίγη ανησυχίας στο Κίεβο και τους συμμάχους του στην Ευρώπη και προφανώς προκαλούν ικανοποίηση στη Μόσχας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου.

Τελευταία δόση

Η στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει προς το παρόν σταματήσει, δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. Η περαιτέρω βοήθεια εξαρτάται από την απόφαση του Κογκρέσου, το οποίο πρέπει να υποστηρίξει ένα πρόσθετο αίτημα για την εθνική ασφάλεια για να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση, εξήγησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η βοήθεια που παρείχαμε έχει πλέον σταματήσει“, δήλωσε ο Κίρμπι. “Οι επιθέσεις που πραγματοποιούν οι Ρώσοι αυξάνονται συνεχώς. Και τώρα, όπως είπα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους. Έτσι, η ανάγκη είναι έντονη αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα αυτούς τους χειμερινούς μήνες“. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 27 Δεκεμβρίου την τελευταία δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συνολικού ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

Τα χρήματα… στέρεψαν

Αυτό το πακέτο βοήθειας ήταν και το τελευταίο μέχρι στιγμής επειδή, στις 6 Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν ύψους περίπου 106 δισ. δολαρίων δεν πέρασε από διαδικαστική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία λόγω των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικανών για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές. Πριν από την ψηφοφορία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει επειγόντως το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο λόγος που οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπλόκαραν το νεό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, είναι η απάιτησή τους να αυξηθεί η ασφάλεια στα σύνορα με το Μεξικό και έχουν εξαρτήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία από την εφαρμογή της προτιμώμενης συνοριακής πολιτικής τους. Οι Δημοκρατικοί δεν συμφωνούν, ωστόσο, το πακέτο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο μέρη του Κογκρέσου. Τα αμερικανικά κεφάλαια για την αγορά νέων όπλων που θα αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό που στάλθηκε στην Ουκρανία, στέρεψαν στις 30 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια»

Πάντως, τα νέα δεν είναι μόνο αρνητικά για το Κίεβο: την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέγραψαν συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια». «Χαίρομαι που υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο… Αυτή είναι η βάση για την συνεργασία με άλλους εταίρους», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία, η οποία μάχεται την επί σχεδόν δύο χρόνια την ρωσική εισβολή, και η Βρετανία, θα είναι σε θέση να συνάψουν πρόσθετες, ειδικές ανά τομέα συμφωνίες, εάν είναι αναγκαίο. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι πιο θετικός τώρα για το ότι η Ουκρανία θα εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο μήνα. «Το βλέπω αυτό ακόμη πιο θετικά από ό,τι τον Δεκέμβριο, νομίζω ότι θα την πάρουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να αγοράσει νέα στρατιωτικά drones, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και θαλάσσιων drones. Το Λονδίνο υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου και ο Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει την υποστήριξή της το επόμενο οικονομικό έτος στα 3,19 δισ. δολάρια, μία αύξηση κατά 200 εκατ. λίρες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«Η υποστήριξή μας δεν κλονίζεται»

«Βρίσκομαι στην Ουκρανία για να μεταφέρω ένα απλό μήνυμα. Η υποστήριξή μας δεν κλονίζεται και δεν θα κλονισθεί» έγραψε ο Σούνακ σε ανάρτησή του στο Χ/Twitter. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία για το Κίεβο στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου καθώς οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθυστερήσει δύο μεγάλα πακέτα βοήθειας. Το Κίεβο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Δύσης μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βρετανία δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία από οποιοδήποτε κράτος, με τα περισσότερα από αυτά να αναμένεται να κατασκευαστούν στη Βρετανία. «Το υπουργείο Άμυνας θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρέχονται για την άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή