Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί ο Ζελένσκι να δηλώνει σίγουρος για την επικράτηση του Κιέβου, αλλά πλησιάζει η «Ημέρα Κρίσης» για τον ίδιο

Σε πρόσφατη παρέμβασή του στο πλαίσιο του «Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του «σίγουρα θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία».

Η εκτίμηση αυτή του Ζελένσκι δεν είναι μόνο δική του: τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το 82% των Ουκρανών αντιτίθεται στην παραχώρηση εδαφών της χώρας στη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας για τη λήξη του πολέμου (ζήτημα που πρόσφατα έθεσε ο «πολύς» Χένρι Κίσινγκερ, προκαλώντας την αντίδραση του Κιέβου). Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί έχουν δείξει διάθεσή να πολεμήσουν μέχρι τελευταίας ρανίδας, κατά των Ρώσων που εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο «πρόεδρος του λαού»

Μάλιστα, το μήνυμα της αντίστασης έδωσε πρώτος ο ίδιος ο Ζελένσκι, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή», αρνούμενος να αποχωρήσει από το Κίεβο και καλώντας τους Ουκρανούς πολίτες να οπλιστούν και να αντισταθούν στον εισβολέα. Μάλιστα, η στάση του φαίνεται ότι έχει εκτοξεύσει τη δημοφιλία του σε απίστευτα νούμερα για ηγέτη που η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο, μετατρέποντάς τον κυριολεκτικά σε «πρόεδρο του λαού» της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δυτικοί αναλυτές και ειδικοί εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η «Ημέρα της Κρίσης» για τον Ουκρανό πρόεδρο θα έλθει. Δηλαδή, αργά ή γρήγορα, Κίεβο και Μόσχα θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική και διπλωματική λήξη του πολέμου, όπως συνήθως συμβαίνει. Και εκεί ο Ζελένσκι θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, τα οποία θα απειλούν να τσαλακώσουν τον ίδιο και την πολιτική που ως τώρα έχει ακολουθήσει.

Οι πρώτες συνομιλίες

Η πραγματικότητα λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 20% της Ουκρανίας και ότι – παρά τα μεγάλα επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν – συνεχίζουν να προελαύνουν: αργά, οδυνηρά, με απώλειες, αλλά προχωρούν. Επίσης, η πραγματικότητα, όπως την περιγράφει το Κίεβο, λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κι αυτές σημαντικές απώλειες (100 νεκρούς και περίπου 500 τραυματίες σε καθημερινή βάση, ιδίως απ’ όταν ο πόλεμος μεταφέρθηκε στα ανατολικά).

Ήδη Κίεβο και Μόσχα έχουν κάνει κάποιες πρώτες συνομιλίες και, παρότι αυτές έχουν διακοπεί, θεωρείται δεδομένο ότι σε κάποια φάση οι δύο πλευρές θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου. Και εκεί, λένε οι αναλυτές, ο Ζελένσκι θα κληθεί να αποφασίσει το είδος και το μέγεθος του συμβιβασμού που θα κάνει προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος που καταστρέφει τη χώρα του και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους Ουκρανούς, πέραν από το τεράστιο προσφυγικό κύμα που έχει δημιουργήσει.

Η θέση του Κιέβου

Άλλωστε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι πόλεμοι τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματευσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο δηλώνει ότι όχι μόνο δεν συζητά μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία, αλλά απαιτεί, μαζί με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, και επιστροφή στο status quo πριν από το 2014, όταν η Κριμαία αποσχίσθηκε από την Ουκρανία και ενώθηκε με τη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά σε καμία περίπτωση.

Σύμφωνα με αναλυτές, στην παρούσα φάση οιαδήποτε συζήτηση για εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για τον Ουκρανό πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου κατέρρεε πριν τον πόλεμο. Ωστόσο, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αργά ή γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα θα αρχίσουν ξανά και εκεί θα συζητηθούν τα πάντα, ακόμα και το τι ενδέχεται να «χάσει» το Κίεβο προκειμένου οι μάχες να σταματήσουν και να επιστρέψει η ειρήνη στη χώρα.

Οι πραγματικότητες του πολέμου

Στην ουσία, αυτό που οι αναλυτές επισημαίνουν είναι ότι ο Ζελένσκι θα κληθεί να αποφασίσει με βάση τις πραγματικότητες του πολέμου, αλλά και με βάση το λαϊκό αίσθημα και σε εκείνο το σημείο ίσως έλθει η «Μέρα της Κρίσης» για τον Ουκρανό πρόεδρο, ιδίως αν η νίκη επί του πεδίου, στην οποία το Κίεβο στηρίζει πάρα πολλά, αργήσει πολύ ή και δεν έλθει καθόλου.

Για την ώρα, οι ΗΠΑ τηρούν την ίδια στάση που έχουν κρατήσει από την αρχή της εισβολής: ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία, ώστε να αμυνθεί κατά των ρωσικών δυνάμεων, και αποφεύγουν την οιαδήποτε συζήτηση περί παραχωρήσεων στη Μόσχα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής της, ειδικά σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες της και την ασφάλειά της και λέγοντας ότι είναι ζητήμα της Ουκρανίας να ορίσει τι είναι νίκη για την ίδια και τον λαό της.

με πληροφορίες από το Daily Beast

Καμία δημοσίευση για προβολή