Σκληρές μάχες και μεγάλες απώλειες στην Ουκρανική αντεπίθεση : «Δημιουργική ασάφεια» από το ΝΑΤΟ για τη σημασία της

Μπορεί το Κίεβο να τηρεί μια στάση… μυστηρίου, όσον αφορά στο ερώτημα αν τελικά βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη των εδαφών υπό ρωσική κατοχή, ωστόσο, φαίνεται ότι την τακτική της… ασάφειας υιοθετεί και η Δύση, όσον αφορά στη σημασία της αντεπίθεσης αυτής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αναζωπύρωση των συρράξεων σχεδόν σε όλο το μήκος του μετώπου στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, είπε ότι «είναι οι πρώτες μέρες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στον πόλεμο. Βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί προχωρούν και ελευθερώνουν περισσότερα εδάφη. Όσα περισσότερα εδάφη κερδίζει η Ουκρανία, τόσο πιο δυνατό θα είναι το χέρι της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Δοκιμάζοντας τα νερά…

Ο Νορβηγός πολιτικός προσέθεσε ότι «όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει πρέπει να έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχουν αξιόπιστες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ούτως ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί», ενώ, ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον ερχόμενο Ιούλιο, σημείωσε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της συμμαχίας θα κάνουν ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά τώρα αυτό που επείγει είναι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έρχονται σε μια στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο, οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν να «δοκιμάζουν τα νερά», πριν εξαπολύσουν μαζική επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά και νότια της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των επιχειρήσεων δεν επιτρέπουν κάποιους πανηγυρισμούς, καθώς η απελευθέρωση μερικών χωριών συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες σε έμψυχο, αλλά και πολεμικό υλικό.

«Εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις»

Ήδη, ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες με Ρώσους στρατιώτες να έχουν καταφέρει να αιχμαλωτήσουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, τα οποία είχαν σταλεί από τη Δύση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων της χώρας ενόψει της σχεδιαζόμενης εαρινής αντεπίθεσης. Επίσης, φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει και κάποια από τα θωρακισμένα που έφθασαν στη Κίεβο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις παραδέχθηκε εμμέσως και η υφυπουργός Άμυνας της χώρας, Χάνα Μαλιάρ, η οποία και δήλωσε ότι οι ουκρανικές ενέργειες σημειώνουν «μερική» επιτυχία, μιλώντας για προέλαση μερικών εκατοντάδων μέτρων στο Μπαχμούτ και τη Ζαπορίζια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε η ίδια και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα στρατεύματά μας κινούνται αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις και υπεροχή του στρατού από αέρος και σε ό,τι αφορά το πυροβολικό».

Η πολιτική σημασία

Αναλυτές εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση οι ρωσικές δυνάμεις είναι καλά οχυρωμένες στις περιοχές που τελούν υπό ρωσική κατοχή και ότι οι Ουκρανοί θα συναντήσουν πολύ σοβαρή αντίσταση κατά την εκδήλωση μιας πιο μαζικής αντεπίθεσης. Οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν ότι με τα δεδομένα ως έχουν ως τώρα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να πετύχουν κάποιες πραγματικά σημαντικές νικές και ανακτήσεις εδαφών που σήμερα τελούν υπό ρωσική κατοχή, χωρίς, φυσικά, να αποκλείουν και κάποιο απρόοπτο.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, η ουκρανική αντεπίθεση θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στον πόλεμο: η Δύση, ξεπερνώντας πολλές επιφυλάξεις της, παραχώρησε στο Κίεβο οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας (Leopard, Bradley, Patriot, κλπ), καθώς και έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αρχίσουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Οπότε, μια αποτυχία της αντεπίθεσης ή ακόμα και μια ισχνή επιτυχία μπορεί εύκολα να προκαλέσουν αναταράξεις.

Κοινές προμήθειες πυρομαχικών

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ μπορούν να ερμηνευθούν ως μια πρώτη προσπάθεια να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών από την ουκρανική αντεπίθεση και να διατηρηθεί αρραγής η δυτική συμμαχία υπέρ της Ουκρανίας, ακόμα κι αν τα πράγματα στο μέτωπο δεν πάνε κατ’ ευχήν. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ «στρώνει το έδαφος» για τη συνειδητοποίηση εντός της συμμαχίας ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ και ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να ασχοληθούν και με τη δική τους αμυντική θωράκιση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ένα από τα κεντρικά ζητήματα θα είναι και ένα νέο σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής το οποίο θα αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στα οπλοστάσια των μελών του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών προμηθειών πυρομαχικών, αξίας 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των πυρομαχικών και του εξοπλισμού των μελών του ΝΑΤΟ και θα συζητήθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή