Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «απαντά» στην αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης: «δεν θα αλλάξει κάτι»

Ουκρανία: Ελβετικό «όχι» για εξαγωγή πυρομαχικών στο Κίεβο

Όπως έγραψε το economico.gr, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία ξεπέρασαν τις αρχικές τους επιφυλάξεις και ετοιμάζονται να στείλουν θωρακισμένα οχήματα μάχης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οχήματα τύπου Bradley, η Γερμανία δεσμεύτηκε να στείλει Marder και η Γαλλία αποφάσισε να δώσει στο Κίεβο τα οχήματα τύπου AMX-10 RC, αποφάσεις που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας.

Έτσι, ο port parole της Ρωσικής Προεδρίας στο Κρεμλίνο, Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι νέες παραδόσεις δυτικών οπλικών συστημάτων στο Κίεβο θα «εντείνουν τα δεινά του ουκρανικού λαού» και δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης. «Η προμήθεια αυτή δεν θα καταφέρει να αλλάξει κάτι», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Οι προμήθειες αυτές θα αυξήσουν απλά τα βάσανα του ουκρανικού λαού και θα παρατείνουν τα δεινά τους. Τα τεθωρακισμένα δεν θα καταφέρουν να μας σταματήσουν από το να επιτύχουμε τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», προσέθεσε.

Καλά λόγια για Μακρόν

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι παρά την απόφαση της Γαλλίας να αποστείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο, η Μόσχα εκτιμά την συνεισφορά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. «Ο (σ.σ. Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ) Πούτιν και ο Μακρόν παραμένουν σε επαφή, υπάρχουν παύσεις στον διάλογο αλλά κατά τα προηγούμενα στάδια η επαφή αυτή ήταν αρκετά χρήσιμη και εποικοδομητική, παρ’ όλες τις διαφορές», δήλωσε ο Πεσκόφ, σε μια ασυνήθιστη κίνηση από πλευράς της Ρωσικής Προεδρίας.

Αυτό που ο Πεσκόφ δεν είπε, αλλά παραμένει υπόρρητη θέση της Μόσχας είναι ότι τα οπλικά συστήματα αυτά, όπως και όσα έχουν σταλεί ως σήμερα και όσα θα σταλούν στο μέλλον – με έμφαση στο αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot -αποτελούν για την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «νόμιμους στόχους» και η Ρωσία αναμένεται να επιχειρήσει ακόμα και να παρεμποδίσει την άφιξή τους στην Ουκρανία ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τον γρήγορο εντοπισμό και την καταστροφή τους από τις ρωσικές δυνάμεις, αν και ως σήμερα μικρή επιτυχία είχε αυτή η στρατηγική της Μόσχας.

Καμία δημοσίευση για προβολή