Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τακτική του Κιέβου για την αντεπίθεση προβληματίζει την Ουάσινγκτον

Καθώς η Ουκρανία εκδηλώνει με αργούς ρυθμούς την αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας, ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο.

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στους New York Times και σε άλλα μέσα ενημέρωσης ότι αρχίζουν να αμφισβητούν ορισμένες από τις στρατιωτικές τακτικές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του πού τοποθετούν τις μονάδες μάχης τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Κριτική και αντίδραση

Οι Ουκρανοί διοικητές μοιράζουν τις δυνάμεις τους εξίσου μεταξύ της ανατολικής και της νότιας πλευράς της χώρας, ενώ θα έπρεπε να τις εδραιώσουν περισσότερο στο νότο, είπαν οι αξιωματούχοι. Προέτρεψαν την Ουκρανία να περάσει μέσα από τα τεράστια ναρκοπέδια που άφησε πίσω της η Ρωσία στην περιοχή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό στη διαδικασία, σύμφωνα με τις αναφορές.

Οι βαριές οχυρώσεις της Ρωσίας έχουν αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να αφήσουν πίσω τους μερικά από τα προηγμένα δυτικά άρματα μάχης και να καθαρίσουν τις νάρκες με το χέρι αντί γι’ αυτό, συχνά χρησιμοποιώντας μικρές ομάδες στρατιωτών που πρέπει να σέρνονται στο έδαφος. «Ο καθένας είναι τώρα ειδικός στο πώς πρέπει να πολεμήσουμε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. «Μια ευγενική υπενθύμιση ότι κανείς δεν καταλαβαίνει αυτόν τον πόλεμο καλύτερα από εμάς».

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Σύμφωνα με το Insider, το Κίεβο έχει υποστηρίξει ότι προχωρά παρά τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, την έλλειψη απαραίτητου εξοπλισμού και τη σκληρή ρωσική άμυνα. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι τέτοιες μη ρεαλιστικές προσδοκίες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η Ουκρανία θα λάβει λιγότερη υποστήριξη από τις δυτικές χώρες στο μέλλον, θέτοντας σε κίνδυνο την αντεπίθεση.

Η Marina Miron, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στο Insider ότι «οι πολιτικοί συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να είναι ένας σύντομος πόλεμος και ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να στηρίξουν την Ουκρανία. […] Η υποστήριξη μπορεί να μειωθεί, όχι μόνο λόγω της έλλειψης επιδόσεων, αλλά και επειδή οι πολιτικοί δεν κατανοούν τον στρατό», είπε.

Παρατεταμένη σύγκρουση

Ο David Lewis, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε ότι η σημερινή απογοήτευση μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων «μπορεί να οδηγήσει σε επανεξέταση της στρατηγικής». «Οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση από τις χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει εξαιρετικά απίθανη και οι συζητήσεις για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων ή για πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ευφάνταστες», δήλωσε. «Αντ’ αυτού, οι δυτικές κυβερνήσεις προσαρμόζονται σε έναν μακρύτερο χρονικό ορίζοντα και θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία αναλόγως».

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι μια πρόωρη ουκρανική νίκη που θα τερματίσει τον πόλεμο είναι απίθανη και ότι η Ουκρανία και η Δύση εμπλέκονται σε κάτι που θα μπορούσε να είναι μια μακρά, παρατεταμένη σύγκρουση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «μπορεί να δούμε περισσότερες εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις. Είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες ήσυχες, παρασκηνιακές επαφές, αλλά δεδομένου ότι η Ρωσία δεν φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει, είναι απίθανο να προχωρήσουν πολύ».

«Προειδοποίηση για τους δυτικούς ηγέτες»

Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι ίσως είναι καιρός για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία αντί να παρατείνει το σημερινό αδιέξοδο. «Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας έχουν κάθε λόγο να περιμένουν ανταπόδοση της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που έχουν παράσχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αλλά αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να πιέσει την Ουκρανία να παραδοθεί», δήλωσε ο Maksym Skrypchenko, πρόεδρος του Κέντρου Διατλαντικού Διαλόγου με έδρα το Κίεβο.

«Αντίθετα, η έλλειψη προόδου της Ουκρανίας τους τελευταίους δύο μήνες θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τους δυτικούς ηγέτες. Η αντίδρασή τους θα διαμορφώσει το γεωπολιτικό τοπίο για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε. Μένει να φανεί ποια θα είναι αυτή η αντίδραση και πότε, αλλά και πώς θα εκδηλωθεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή