Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, επιδιώκει «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας»

Καλίν S-400

Το γνωστό αμφίσημο «παιχνίδι» της παίζει η Τουρκία την ώρα που ο κόσμος κράτα την αναπνοή του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επέκταση των συγκρούσεων.

Συγκεκριμένα, παρότι η Άγκυρα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσει τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, η Τουρκία διεμήνυσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο πλέγμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είπε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει επί του παρόντος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Ισορροπίες και πολιτικός κυνισμός

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επιχειρήσει να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές του πολέμου, με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών, αρκετές ημέρες μετά το σχετικό ουκρανικό αίτημα, φαίνεται πως τώρα παίρνει θέση, καθώς με την αποχή από το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κρατά αποστάσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια επίδειξη πολιτικού κυνισμού, ζήτησε από την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη χώρα του όπως και την Ουκρανία, χωρίς να περιμένει «να πληγεί από έναν πόλεμο». «Δείξτε στην Τουρκία την ίδια ευαισθησία που δείχνετε και στην Ουκρανία», είπε ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία και το αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Χειροκροτούν τον Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολύ ωραία. Χρειαζόταν λοιπόν μια καταστροφή για να γίνει αυτό… Αλλά η Τουρκία δεν θα περιμένει μια καταστροφή».

Συνομιλία Ακάρ με Σόιγκου

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σόιγκου, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Η Τουρκία που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνορεύει με την Ρωσία και την Ουκρανία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Χθες, Δευτέρα, η Τουρκία ζήτησε απ’ όλες τις χώρες να μην διαπλέουν τα Στενά της προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, περιορίζοντας την διέλευση κάποιων ρωσικών πολεμικών.

Η Άγκυρα έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης να περιορίσει την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων κατά την διάρκεια μιας περιόδου πολέμου. Η συνθήκη της επιτρέπει να περιορίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους. Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία περιμένουν να περάσουν από τη Μεσόγειο τα στενά του Βοσπόρου. Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ακάρ είπε στον Σοϊγκού ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ειρήνη στην περιοχή και τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καμία δημοσίευση για προβολή