Πόλεμος στην Ουκρανία: Κι όμως, η Ρωσία μοιάζει να επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο εμπόριο (GRAPH)

Μπορεί οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία, για την εισβολή στην Ουκρανία, να έχουν αρχίσει να “δαγκώνουν” την οικονομία της χώρας, ωστόσο, μια νέα μελέτη παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η Μόσχα, παρά τις κυρώσεις, επανακάμπτει στο παγκόσμιο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, η εμπορική δραστηριότητα της Ρωσίας ανέκαμψε τον Αύγουστο, παρά τις σαρωτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με γερμανική δεξαμενή σκέψης. “Στα λιμάνια της Ρωσίας, ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που καταφθάνουν αυξάνεται κατακόρυφα και, παρά τις κυρώσεις και το αδύναμο ρούβλι, βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο που είχε παρατηρηθεί πριν από το ξέσπασμα του πολέμου“, έγραψε το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία σε έκθεσή του την Πέμπτη.

“Εκπληκτικά υψηλή” δραστηριότητα

Οι υπολογισμοί του ινστιτούτου βασίζονται στον όγκο των εμπορευμάτων που εκφορτώνονται στα τρία μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Ρωσίας – Αγία Πετρούπολη, Βλαδιβοστόκ και Νοβοροσίσκ – σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η FleetMon, μια γερμανική υπηρεσία ναυτιλιακών δεδομένων. Το ινστιτούτο δήλωσε ότι δεν είναι σαφές από πού προέρχονται τα εμπορεύματα, αλλά η δραστηριότητα στα λιμάνια της χώρας εμφανίστηκε “εκπληκτικά υψηλή“.

Αυτό συμβαίνει παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα δυτικά κράτη και την πτώση της αξίας του ρουβλίου, η οποία είναι απογοητευτική“, δήλωσε στην έκθεση ο Βίνσεντ Στάμερ, επικεφαλής του Kiel Trade Indicator του ινστιτούτου. “Η Ρωσία φαίνεται να επανέρχεται στο παγκόσμιο εμπόριο“, πρόσθεσε. Η έκθεση επισυνάπτει ένα γράφημα που δείχνει την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των αφίξεων φορτίων εμπορευματοκιβωτίων στα τρία μεγαλύτερα ρωσικά λιμάνια.

H χείρα βοηθείας από την Κίνα

Η έκθεση του Ινστιτούτου του Κιέλου ήρθε μετά τα στοιχεία από το Πεκίνο την Πέμπτη που έδειξαν ότι οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί ποτέ σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με τα αρχεία του Bloomberg. Τον Αύγουστο, η Κίνα αγόρασε ρωσικά αγαθά αξίας 11,5 δισ. δολαρίων – συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών προϊόντων και εμπορευμάτων – μετά την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το συνολικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει ήδη φθάσει τα 155 δισ. δολάρια τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός, δήλωσε τον Μάιο ότι το εμπόριο της χώρας του με την Κίνα αναμένεται να ανέλθει στα 200 δισ. δολάρια φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 190 δισ. δολαρίων που είχε επιτευχθεί το 2022. Το ερώτημα, βέβαια, που ανακύπτει από την έκθεση είναι δίπλό: από τη μία, εκτός από την Κίνα, ποιες είναι οι άλλες χώρες που συνεχίζουν τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, γεμίζοντας το “πολεμικό σεντούκι” του Πούτιν και από την άλλη, εν τέλει πόσο αποτελεσματικές είναι οι δυτικές κυρώσεις, αλλά και πόσο τηρούνται από άλλες χώρες.

Καμία δημοσίευση για προβολή