Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι μπελάδες για το Κίεβο, οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικούς για το λαθρεμπόριο όπλων

Τι είναι αυτό που φοβίζει την Ουκρανία και τι επιδιώκει η Ρωσία

Σημαντικούς σκοπέλους καλείται να διαβεί το τελευταίο διάστημα η ουκρανική κυβέρνηση: η εαρινή αντεπίθεση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, προκαλώντας εντός και εκτός απογοήτευση, η χρηματοδότηση από ΗΠΑ και ΕΕ δυσκολεύεται να περάσει από τα νομοθετικά σώματα των δύο συμμάχων του Κιέβου και η Ρωσία αρχίζει και πάλι τα χτυπήματα με πυραύλους, στοχεύοντας κυρίως πολιτικούς στόχους και υποδομές.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ και η Ουάσινγκτον πιέζουν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταπολεμήσει ουσιαστικά τη συστημική διαφθορά που απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των δραστηριοτήτων της εμπόλεμης χώρας. Και τώρα, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που από την αρχή της σύρραξης στην Ουκρανία απασχολεί σοβαρά τη Δύση: το λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών.

Έλεγχοι στα όπλα

Συγκεκριμένα, ένας “μικρός αριθμός” αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων διενεργεί επιτόπιες επιθεωρήσεις σε – μυστικές και φανερές – αποθήκες όπλων στην Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο καταγράφεται σωστά, δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος προερχόμενος από τον χώρο της άμυνας, καθώς οι ΗΠΑ προμηθεύουν διαρκώς με όπλα την Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει “αρκετές” τέτοιες επιθεωρήσεις, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται στην Ουκρανία και πού διεξάγονται οι επιθεωρήσεις. Παρόμοιες επιθεωρήσεις πραγματοποιούνταν πριν από τον πόλεμο, αλλά ανεστάλησαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές τι προκάλεσε την απόφαση να συνεχιστούν οι επιτόπιες επιθεωρήσεις.

Προειδοποιήσεις από Europol

Από την έναρξη της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά την αρχή της “ειδικής στρατιωτικές επιχείρησης” της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου του 2021, έχουν υπάρξει διάφορες ανεπιβεβαίωτες αναφορές που αναφέρονται σε λαθρεμπόριο μέρους της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών στη μαύρη αγορά και ακόμη και περιπτώσεων πώλησης όπλων που προήλθαν από τη Δύση σε φορείς που συνδέονται με τη Ρωσία από Ουκρανούς μεσάζοντες.

Η φινλανδική αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με τη διακίνηση όπλων που δόθηκαν από τη Δύση από την Ουκρανία από κυκλώματα λαθρεμπόρων, σύμφωνα με τους Moscow Times. Οι προειδοποιήσεις αυτές επαναλήφθηκαν νωρίτερα φέτος από την Europol, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει αναφέρει ότι όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία έχουν εντοπιστεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, χωρίς, ωστόσο, να παραθέσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την αποστολή αμερικανών στρατιωτικών ερευνητών στην Ουκρανία, οι οποίοι διεξάγουν ελέγχους στις αποθήκες όπλων, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι δεν έχουν δει αποδείξεις ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς, επικαλούμενοι την “έντονη” ανάγκη της Ουκρανίας για τα όπλα αυτά για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Μέχρι στιγμής, η έντονη εσωτερική ζήτηση (σ.σ. όπλων και πυρομαχικών) για χρήση στο πεδίο της μάχης από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας εντός της Ουκρανίας εκτιμάται ότι εμποδίζει τη διάδοση στη μαύρη αγορά των φορητών όπλων και των κατευθυνόμενων όπλων πεζικού“, αναφέρεται σε έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το NBC News, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες για οργανωμένα δίκτυα λαθρεμπορίου όπλων στη χώρα.

Κίνδυνος εμπλοκής

Από την άλλη, όταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους άμεσης εμπλοκής με τις ρωσικές δυνάμεις (η Μόσχα ισχυρίζεται ότι λαμβάνει χώρα «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» των ΗΠΑ με τη Ρωσία), ο ταξίαρχος Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι οι επιθεωρήσεις διεξάγονται μακριά από τις γραμμές του μετώπου. “Όσον αφορά το προσωπικό που διεξάγει αυτές τις επιθεωρήσεις, η αντίληψή μου είναι ότι θα είναι … πολύ μακριά από κάθε είδους δράση στην πρώτη γραμμή“, είπε.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει όλες τις ξένες αποστολές όπλων στο ουκρανικό έδαφος, είτε βρίσκονται στις γραμμές του μετώπου είτε όχι, ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει πράξη αυτές τις απειλές κατά τη διάρκεια του πολέμου, εξαπολύοντας πλήγματα σε αποθήκες ξένων βοηθημάτων τόσο στις περιοχές κοντά στα πεδία των μαχών, όσο και στην ακραία δυτική περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Καμία δημοσίευση για προβολή