Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο όχι και τόσο απρόσμενος «χρηματοδότης» του πολέμου του Πούτιν

Καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές για το πετρέλαιο στη Ρωσία

Από την ώρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Δύση προχώρησε στην επιβολή σημαντικών κυρώσεων στη Μόσχα με στόχο να “στραγγίσει” τη ρωσική οικονομία και να κάνει τον πόλεμο μη βιώσιμο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα

Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά, οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν και τον ισχυρότερο πλουτοπαραγωγικό τομέα της Ρωσίας, αυτόν των εξαγωγών ενέργειας (φυσικό αέριο και πετρέλαιο), μέσω εμπάργκο στις εισαγωγές και πλαφόν, μέτρα τα οποία ειδικά για την Ευρώπη είχαν σημαντικό οικονομικό, αλλά και κοινωνικό κόστος.

Ωστόσο, η Ρωσία σύντομα μπόρεσε να διοχετεύσει το πετρέλαιο που δεν κατανάλωνε πλέον η Δύση σε άλλες αγορές, κυρίως της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες, αν και αγοράζουν με σημαντικές εκπτώσεις, συνεχίζουν να τροφοδοτούν το εμπορικό πλεόνασμα της Μόσχας, και να επιτρέπουν στην οικονομία της Ρωσίας να αντέχει, παρά τις κυρώσεις.

Και η Τουρκία…

Αυτό που προκαλεί έκπληξη (μέχρι ενός σημείου, τουλάχιστον) είναι ότι υπάρχει και μια τρίτη χώρα που αξιοποιεί το δυτικό εμπάργκο για να “ρουφήξει” σημαντικές ποσότητες ρωσικού πετρελαίου. Ο λόγος για την Τουρκία, η οποία έχει αυξήσει δραματικά τις εισαγωγές προϊόντων ντίζελ από τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μόνο τον περασμένο Μάρτιο η Τουρκία εισήγαγε περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ από τη Ρωσία, ποσότητα αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ εκτιμάται ότι οι αγορές αυτές γίνονται σε πολύ συμφέρουσες τιμές, καθώς η Μόσχα επιδιώκει κυρίως να συνεχιστούν.

Απρόσμενο μέγεθος αύξησης

Αν και η αύξηση αυτή καθαυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς η Τουρκία δεν έχει επιβάλλει κανενός είδους κύρωση στη Ρωσία, αναλυτές παραδέχονται ότι το μέγεθός της ήταν μάλλον απρόσμενο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αξιοποιεί τη συγκυρία για να εφοδιαστεί με όσο περισσότερο “μαύρο χρυσό” μπορεί.

Ωστόσο, το ερωτηματικό σχετικά με το αν η Τουρκία μεταπωλεί το ρωσικό ντίζελ στην Ευρώπη, σε υψηλότερες, προφανώς, τιμές ακόμα δεν έχει απαντηθεί, καθώς, αν και οι εισαγωγές πετρελαιοειδών στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι εξαγωγές μοιάζουν να παραμένουν σχετικά σταθερές συν τω χρόνω.

Το ζήτημα του σεισμού

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μεταπωλεί σε δυτικές αγορές ρωσικό πετρέλαιο, αν και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η Άγκυρα αξιοποιεί την ανάγκη της Ρωσίας να “σπρώξει” το πετρέλαιό της και λόγω του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος προκάλεσε προβλήματα και στα διυλιστήρια της χώρας.

Οι αναλυτές αυτοί επισημαίνουν ότι τα τουρκικά διυλιστήρια δουλεύουν σε χαμηλότερους ρυθμούς απ’ όσο πριν τον σεισμό, οπότε η χώρα αυξάνει τις εισαγωγές σε ντίζελ από τη Ρωσία προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση μέχρις ότου τα πράγματα εξομαλυνθούν στον τομέα επεξεργασίας του πετρελαίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή