Τα Πασχαλινά Κάλαντα του Στουρνάρα. Ποιό είναι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Γιατί η Ελλάδα μένει μακριά από την ύφεση

    Λιγότερες ή περισσότερες τράπεζες; Οι τράπεζες είναι η καρδιά των καπιταλιστικών αγορών και το χρήμα ο αιμοδότης τους. Το “Τέλος των Τραπεζών” που ευαγγελίζονται αρκετοί, μεταφράζεται ως το τέλος του δυτικού πολιτισμού όπως τον ξέρουμε.
    Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατον να συμβεί στο προσεχές διάστημα, όπου όμως μπορεί να έχουμε ορισμένες ανακατατάξεις (υπό την μορφή ενοποιήσεων, απορροφήσεων κοκ).
    Εκτεταμένες όμως θα ήταν ωστόσο, ένα μεγάλο λάθος, επειδή όπως αποδεικνύεται ξανά και ξανά, δεν είναι το μέγεθος της τράπεζας που την προστατεύει από την πτώχευση.

    Λιγότερες τράπεζες σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο για ολόκληρο το σύστημα σε περίπτωση χρεοκοπίας. Περισσότερες τράπεζες σημαίνει χαμηλότερα κέρδη / χαμηλότερη απόδοση, αλλά υψηλότερη σταθερότητα. (Από τη νέα μας στήλη: “Ο παλμός της Αγοράς”, με νέα και εκτιμήσεις για το Χρηματιστήριο και τις μετοχές, με βάση στοιχεία και αριθμούς)

    ***

    To σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για τα «τρωτά» του λεγόμενου σκιώδους τραπεζικού συστήματος, εφιστώντας την προσοχή ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις αντοχές του. Η Τράπεζα της Αγγλίας έκρουσε και αυτή τον κώδωνα του κινδύνου τον προηγούμενο μήνα.

    Ποιές είναι όμως αυτές οι οντότητες που δεν ανήκουν στις παραδοσιακές τράπεζες και πόσο επικίνδυνες είναι;

    Ο όρος αναφέρεται σε χρηματοοικονομικές εταιρείες, που δεν είναι τράπεζες αλλά προσφέρουν ευρείας κλίμακας χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομενων και δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται από συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες έως αμοιβαία κεφάλαια και αντισταθμιστικά ταμεία υψηλού ρίσκου.

    Πρόκειται επίσης για έναν κλάδο πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), oι συγκεκριμένοι παίκτες διαχειρίζονται στα λογιστικά βιβλία τους 239 τρισ. δολάρια με βάση στοιχεία του 2021, εκπροσωπώντας λίγο λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού ενεργητικού. (Από το CNN)

    ***

    Τα Πασχαλινά Κάλαντα του Στουρνάρα. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στουρνάρας, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι βασικές εκτιμήσεις του για το 2023, έχουν ως εξής:

    • Η ανάπτυξη εφέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,2%, σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ.
    • Η επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 2022 είναι αναπόφευκτη, λόγω του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων, της απόσυρσης δημοσιονομικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και της χαμηλότερης ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη.
    • Για το 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει επιτάχυνση της ανόδου του ΑΕΠ στη ζώνη του 3%, υπό την προϋπόθεση ότι η γεωπολιτική /ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί.
    • Στην ανάπτυξη του 2024 σημαντικό ρόλο θα έχουν οι επενδύσεις, για τις οποίες οι προοπτικές είναι ευοίωνες, μέσω της διασφαλισμένης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ.
    • Ο πληθωρισμός αναμένεται αναμένεται να αποκλιμακωθεί σημαντικά το 2023 στο 4,4% από 9,3% πέρυσι και περαιτέρω αποκλιμάκωση χαμηλότερα του 3,5% το 2024.
    • Σε σχέση με το 2020, εκτιμάται ότι το χρέος μειώθηκε περίπου κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο 171,4% το 2022, με τα 2/3 της πτώσης να συντελούνται το 2022.
    • Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 2023 ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ, ύστερα από τρία συνεχόμενα έτη ελλειμμάτων.
    • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο διαδοχικών κρίσεων και αυξημένης αβεβαιότητας, θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, που τόσο δύσκολα έχει ανακτηθεί, και η επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

    ***

    ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: 

    1. ΕΝΩ οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων και αύξησης του κόστους χρήματος, το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζει χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων με επιτόκιο 0,9%.
    2. Στο Ταμείο έχουν υποβληθεί για δανειοδότηση 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,8 δισ. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί περίπου 7,5 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και δάνεια, ενώ χθες υπεβλήθη αίτημα για την εκταμίευση άλλων 3,65 δισ.
    3. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος λήγει σε μόλις 4 χρόνια, όσο διαρκούσε η μέση καθυστέρηση των έργων τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.
    4. Η αποτελεσματική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση.

    (Από τη νέα μας στήλη: “Ο παλμός της Αγοράς”, με νέα και εκτιμήσεις για το Χρηματιστήριο και τις μετοχές, με βάση θεμελιώδη, στοιχεία και αριθμούς)

    ***

    Ψηφοδέλτια: Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης. Από τα στοιχεία για τους νέους υποψηφίους που ανακοίνωσε χθες η Νέα Δημοκρατία, καθίσταται σαφές ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο σχετικά με το πού θα απευθυνθεί το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να πετύχει τον εκπεφρασμένο στόχο της αυτοδυναμίας. Το 50% των υποψηφίων είναι νέα πρόσωπα, τόσο ηλικιακά όσο και στην εμπλοκή τους με την πολιτική, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, αλλά και την απεύθυνση σε νεώτερες ηλικίες. Τα προερχόμενα από την κεντροαριστερά πρόσωπα δημιουργούν «ανάχωμα» σε ψηφοφόρους που ενδεχομένως έχουν… τάσης φυγής προς το ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, τα «παραδοσιακά» για τη ΝΔ ονόματα που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια δίνουν τον τόνο της συνέχειας της παράταξής και προφανώς απευθύνονται σε ψηφοφόρους με στενότερη σχέση με το κόμμα, ενώ με τις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτά σε ποσοστό 42% δίνεται έμφαση στην προσπάθεια του κόμματος για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική. Στην ουσία, ο Κ. Μητσοτάκης με τις υποψηφιότητες αυτές κάνει πράξη τη δέσμευσή του για ένα κόμμα πιο ανοιχτό απ’ ό,τι στο παρελθόν και πιο ισχυρό στους δεσμούς του με τη σύγχρονη κοινωνία. (Δείτε εδώ τον πίνακα των υποψηφίων)

    ***

    Αδύναμες οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι πιο αδύναμες εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προτρέποντας τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό ο οποίος προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

    Ο οργανισμός – δανειστής έκτακτης ανάγκης βλέπει την παγκόσμια οικονομία να επεκτείνεται περίπου κατά 3% την επόμενη μισή δεκαετία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια παίζουν ανασταλτικό ρόλο, δήλωσε η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990 και μικρότερη από τον μέσο όρο πενταετίας του 3,8% τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

    ***

    Κινέζικα… καψώνια επιφύλαξε το Πεκίνο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και πολύ περισσότερο στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους και τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλα μέλη της κινεζικής κυβέρνησης.

    Παρά τις φιλοδοξίες Μακρόν για εποικοδομητικό διάλογο με τον Κινέζο ομόλογό του στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, φάνηκε ότι τελικά δεν βρήκε και τόσο ευήκοα ώτα κατά τη συνάντησή τους.

    Πιο σκούρα ήταν τα πράγματα για την πρόεδρο της Κομισιόν που ταξίδεψε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο σε μια προσπάθεια συμβολισμού για ενωμένη Ευρώπη, αλλά όπως φάνηκε ήταν η περισσότερο χαμένη της υπόθεσης, καθώς δεν συμμετείχε τελικά στις συναντήσεις.

    ***

    Το Βερολίνο θέλει αυστηρούς κανόνες για το χρέος. Τον σκληρό της ρόλο στην Ευρωζώνη θέλει να επιδείξει για ακόμα μια φορά η Γερμανία. Αυτή τη φορά με αφορμή τα σχέδια της Κομισιόν για μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Βερολίνο επιθυμεί πιο αυστηρούς κανόνες μείωσης του χρέους στις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αλλά και πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον ρόλο που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συμφωνίες για τα δημοσιονομικά με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

    Όλα αυτά αναφέρονται σε έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, και στο οποίο επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί να μειώνονται οι αναλογίες χρέους-ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο. Οι χώρες που έχουν πιο μικρά χρέη, θα μπορούν να μειώνουν την αναλογία αυτή κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

    ***

    Μετά το «κεντρώο» διάλειμμα και την επιστροφή Πολάκη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να πέταξε τα περιττά και να λύθηκε. Αφιερώνεται πλέον σε αυτό που είναι πραγματικά καλός και του βγαίνει πηγαία: στη δημαγωγική παραμόρφωση της πραγματικότητας. Και ήδη παράγει υλικό για ανθολόγηση… (Αλέκος Παπαναστασίου, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή