Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ βάζουν στο “παιχνίδι” πυρομαχικά διασποράς και το ΝΑΤΟ “φλέγεται”

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των υπό ρωσική κατοχή εδαφών στα ανατολικά και νότια της χώρας, σκέψεις των ΗΠΑ σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Οι σκέψεις των ΗΠΑ

Όλα άρχισαν με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς, αν και το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνταν κυβερνητικές πηγές στην Ουάσινγκτον.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «εξετάζει» την αποστολή των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών διασποράς στον ουκρανικό στρατό. «Σκεφτόμαστε για τα πυρομαχικά DPICM εδώ και πολύ καιρό, αφού οι Ουκρανοί το έχουν ζητήσει», έχει δηλώσει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ΕΔ των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μάιλι. Το Κίεβο ζητεί εδώ και καιρό να του διατεθούν τέτοια πυρομαχικά.

Απαγόρευση

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία την έχουν κυρώσει, αν και η Ουάσινγκτον επιμένει ότι δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους πυρομαχικά σε επιχειρήσεις.

Εμφατικό «όχι» από τη Γερμανία

Ωστόσο, η όλη συζήτηση προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίας, η οποία δήλωσε αντίθετη στο να προμηθευτεί η Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με τους υπουργούς Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προκαλώντας αναταράξεις στη συμμαχία που στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «έχω παρακολουθήσει τις αναφορές του Τύπου. Για εμάς (…) η Σύμβαση του Όσλο ισχύει». Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Πιστόριους, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία έχει υπογράψει τη Σύμβαση, οπότε αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς».

Παρέμβαση και από την HRW

«Σε ό,τι αφορά τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, δεν μπορώ εγώ να σχολιάσω τις ενέργειές τους», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην στείλει τέτοιο εξοπλισμό στο Κίεβο.

Η ΜΚΟ έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι στις 28 Φεβρουαρίου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει πυρομαχικά διασποράς σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις πολίτες. Στις 18 Μαρτίου, ο αριθμός των αμάχων που φέρεται να σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο ξεπέρασε τους 450 ως συνέπεια της χρήσης πυρομαχικών διασποράς και εκρηκτικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.

Καμία δημοσίευση για προβολή