Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πιέζουν επικίνδυνα την αεράμυνα του Κιέβου

Η κλιμάκωση των επιθέσεων από τη Ρωσία δυσκολεύει την Ουκρανία

Η πρόσφατη κλιμάκωση των πυραυλικών επιθέσεων και των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Ρωσία δυσκολεύει σημαντικά την αεράμυνα της Ουκρανίας, δήλωσε αξιωματούχος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, αφήνοντας τη χώρα ευάλωτη στον 22μηνο πόλεμο, εκτός εάν η Ουκρανία μπορέσει να εξασφαλίσει περαιτέρω προμήθειες όπλων.

Οι έντονες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις μας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχη ποσότητα μέσων αεράμυνας“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ στην εθνική τηλεόραση. “Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτά, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει τις δυνατότητες (αεροπορικών) επιθέσεων“. Καθώς οι στρατιώτες και στις δύο πλευρές μάχονται από σε μεγάλο βαθμό στατικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των περίπου 1.500 χιλιομέτρων (930 μιλίων), οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις χρησιμοποίησαν μεγάλο αριθμό διαφόρων τύπων πυραύλων σε μια προφανή προσπάθεια να κορεστούν τα συστήματα αεράμυνας και να βρεθούν κενά στην άμυνα της Ουκρανίας.

Πλήρης εξάρτηση από τη Δύση

Οι μαζικοί βομβαρδισμοί – περισσότερα από 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μεταξύ 29 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο – εξαντλούν επίσης τα αποθέματα όπλων της Ουκρανίας. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί όπλα από τη σοβιετική εποχή και πιο σύγχρονα που της παρέχουν οι δυτικοί σύμμαχοί της. Οι αρχές θέλουν να αναπτύξουν τις δυνατότητες κατασκευής όπλων της ίδιας της χώρας και οι αναλυτές λένε ότι τα εργοστάσια αυτά είναι μεταξύ των πρόσφατων στόχων της Ρωσίας. “Αυτή τη στιγμή, είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από την προμήθεια κατευθυνόμενων πυραύλων αεράμυνας, τόσο για σοβιετικά όσο και για δυτικά συστήματα“, δήλωσε ο Ιχνάτ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στις 7 Ιανουαρίου ότι “μας λείπει ένα πολύ συγκεκριμένο και κατανοητό πράγμα, δηλαδή τα συστήματα αεράμυνας“, για την προστασία των πολιτικών περιοχών και των θέσεων των στρατευμάτων. “Μας λείπουν (συστήματα αεράμυνας) τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στις πόλεις μας“, δήλωσε σε σουηδικό αμυντικό συνέδριο. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Κιέβου να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του “δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στη γραμμή επαφής και θα παρατείνουν μόνο τη στρατιωτική σύγκρουση“.

“Διατηρούμε τη στρατηγική πρωτοβουλία”

Διατηρούμε τη στρατηγική πρωτοβουλία σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής“, δήλωσε ο Σόιγκου, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσουμε με συνέπεια να επιτυγχάνουμε τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, στοχεύει όλο και περισσότερο την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία και τις ρωσικές συνοριακές περιοχές με πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς. Στο τελευταίο χτύπημα, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεσαν στις εγκαταστάσεις μιας εγκατάστασης καυσίμων και ενέργειας στη ρωσική πόλη Ορλόφ, περίπου 250 χιλιόμετρα (150 μίλια) από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επισήμανε επανειλημμένα σημάδια ελλείψεων στην αεράμυνα της Ρωσίας. Τα ουκρανικά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία στις 4 Ιανουαρίου καταδεικνύουν “την αναποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας στην προστασία βασικών θέσεων“, σημείωσε. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης της χειμερινής εκστρατείας τους. Σε αυτό που οι αξιωματούχοι αποκάλεσαν το μεγαλύτερο εναέριο μπαράζ του πολέμου, η Ρωσία εκτόξευσε 122 πυραύλους και δεκάδες UAVs στις 29 Δεκεμβρίου, σκοτώνοντας 62 αμάχους σε όλη τη χώρα. Την 1η Ιανουαρίου, η Ρωσία εκτόξευσε 90 UAVs τύπου Shahed σε όλη την Ουκρανία.

Μεγάλο κόστος

Η Ρωσία έχει επεκτείνει τη δική της παραγωγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λένε οι αναλυτές, και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί πυραύλους μικρού βεληνεκούς που παρέχονται από τη Βόρεια Κορέα. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν παρακαλέσει τη Δύση για περισσότερα όπλα, ιδίως αντιαεροπορικά και βλήματα πυροβολικού. Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αποστολή στο Κίεβο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περαιτέρω βοήθεια έχει κολλήσει στο Κογκρέσο, και η υπόσχεση της Ευρώπης τον Μάρτιο να παράσχει 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού εντός 12 μηνών έχει μείνει ανεκπλήρωτη, καθώς μόνο περίπου 300.000 έχουν παραδοθεί.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος Patriot παρέχουν στην Ουκρανία αποτελεσματική ασπίδα προστασίας από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, αλλά το κόστος είναι έως και 4 εκατ. δολάρια ανά πύραυλο και οι εκτοξευτές κοστίζουν περίπου 10 εκατ. δολάρια ο καθένας. Μια τέτοια δαπανηρή υποστήριξη είναι “απαραίτητη” για την Ουκρανία, υπογράμμισε αμερικανικό think tank. “Η συνεχής και αυξημένη δυτική παροχή συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων στην Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πειραματίζονται με νέους τρόπους για να διεισδύσουν στην ουκρανική αεράμυνα“, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Καμία δημοσίευση για προβολή